AJA LUGU ⟩ Sõrulane kooriti turuplatsil aluspesu väele

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
KIRIKUSKÄIK: Kuulus Sõrves elanud fotograaf Carl Oswald Bulla jäädvustas inimesi Anseküla kirikus mõned aastad enne vanavarakogujate reisi. Ka sellelt fotolt on näha, et kirikus kanti ka rahvariideid ning enamasti tulid jumalasõna kuulama naised.
KIRIKUSKÄIK: Kuulus Sõrves elanud fotograaf Carl Oswald Bulla jäädvustas inimesi Anseküla kirikus mõned aastad enne vanavarakogujate reisi. Ka sellelt fotolt on näha, et kirikus kanti ka rahvariideid ning enamasti tulid jumalasõna kuulama naised. Foto: Carl Oswald Bulla / Eesti Rahva Muuseum

1912. aastal Saaremaal vanavara kogumas käinud Martin Joosep ja Jakob Naudi kirjutavad oma päevikus, et Anseküla pastor on hädas meestega, kes raamatutarkust omandavad ning seeläbi usumehe jutu kahtluse alla seavad ja tema autoriteeti kõigutavad.

Saarte Hääl avaldab teise kokkuvõtliku osa (algus 5.06) päevikust, milles üle 100 aasta tagasi kolm nädalat mööda saart matkanud mehed kirjeldavad haruldaselt detailselt ja värvikalt saarlaste elu-olu ja külalislahkust, rääkimata sadadest korjatud esemetest, mis tänaseni Eesti Rahva Muuseumis tallel. Esimeses osas liikusid rännumehed Salmeni ning sealt Kihelkonna peale ja Filsandile (Vilsandi), kus tormivangi jäid.

Reisimehed peavad Filsandile tormivangi jääma ja kuulavad ajaviiteks kohalike jutte saare raskest elust. Näiteks talvel katab saart paks lumi ja väheste elanike läbikäimine muutub üsna kasinaks ning ka Saaremaa randa ei saa, kuna merd täielikult kinni ei kaaneta. Ühe uue aasta kirikuskäigu ajal Kihelkonnale pidid mehed Saaremaa randa jõudes paadist vette astuma, et siis paar versta läbi sügava lume kirikusse sumbata ja pärast samamoodi tagasi. Kaldale jõudes olid mehed aga juba nii väsinud ja läbikülmunud, et nad kirikusse enam ei jõudnudki ning surmast päästis neid ainult kohalike tark mõte neid otsima tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles