Suvekuumuses olgu töötajate heaolu tagatud

Maret Maripuu
, tööinspektsiooni peadirektor
Copy
Külm vesi.
Külm vesi. Foto: www.freepik.com

"Suvine kuumalaine on tänavu erakordselt intensiivne. Kuna kuumas töötamine võib olla väga kurnav, on selle murega viimastel nädalatel sageli tööinspektsiooni poole pöördutud," kirjutab inspektsiooni muhulasest peadirektor Maret Maripuu.

Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu.
Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu. Foto: Erakogu

Töötajad kurdavad, et töökeskkonna temperatuur on tõusnud ebasobivalt kõrgeks ning inimesed ei suuda nendes tingimustes tööd teha. Meenutame tööandjatele, et kuumas tuleb oma töötajate heaolule rohkelt tähelepanu pöörata.

Tunnustame tööandjaid, kes püüavad keerulises olukorras lahendusi leida, olgu selleks siis tööaja muutmine või tihedamate puhkepauside võimaldamine. Paraku on ka tööandjaid, kes ei luba näiteks 32kraadises tootmistsehhis füüsiliselt rasket tööd tegevatel töötajatel pidada täiendavaid puhkepause.

Lisame näited vihjetest, mida meile iga päev saabub.

Põrgukuumus ja olematu ventilatsioon

"Vaadates töötajate tehtavat tööd ja tingimusi, siis kahjuks on olukord selles firmas kohutav! Kõige hullem olukord on liinil, kus ventilatsioon puudub täielikult! Lae all on olemas ventilatsioonisüsteem, mis paraku ei tee mitte kui midagi. Lisapausid on küll ette nähtud ja töötajad saavad käia väljas, aga kui ruumis sees on hommikul 30 kraadi ja väljas samuti ligi 30 kraadi ning kogu ülejäänud päev on ruumis sees 34 kraadi, siis paraku sellest väljaskäimisest väga kasu ei ole. Mõni aasta tagasi öeldi, et paigaldatakse uus ventilatsioon, aga jutuks see jäigi."

***

"Sooviksime abi ja nõu seoses töökohal valitseva põrgukuumusega. Tööandja poolt ei paista sellele tulevat ühtegi lahendust. Kaebuste peale tuli keegi ventilatsioonimees küll asja vaatama, kuid ühtegi lahendust ei saabunud. Oleme ruumides, kuhu paistab sisuliselt hommikust õhtuni igast aknast sisse päike ja kütab sisetemperatuuri sel suvel kohati lausa 30 kraadini. Sellises saunas peavad töötajad veetma 12–24 tundi paksus ja mittehingavas vormiriietuses. Meie töö iseloomu juures ei ole kahjuks lahenduseks ka pikemad pausid, kuna päevasel ajal on enamasti jooksmist palju. Probleemid on olnud juba aastaid igal suvel, aga siis on palavaid ilmasid olnud vähem. Seetõttu oleme kuumaprobleemi ära kannatanud. Sel aastal sai töötajatel aga mõõt täis vaikselt kannatamast ja sellest, et miski pole paremaks muutunud. Palume teie abi! Ehk koos teie ametnikega leitakse meile lõpuks kõiki rahuldav ja ka püsiv lahendus."

***

"Rääkisin oma ülemusega, et ta annaks ettevõtte juhile teada, et palavuse suhtes tuleb kiiremas korras midagi ette võtta. Vastuseks oli paraku, et tööandjal on täiesti ükskõik. Mulle öeldi, et praegu töötab juba enamik inimesi 12-tunnistes vahetustes ning mida vähem pause, seda parem. Minu töökohal on temperatuur juba 32–40 kraadi (maikuus mõõdeti). Väga tihti pean käima ka lae kõrgusel, kus mul tuleb tuua tööks vajalikke materjale kaaluga kuni 10 kg. Lae all pole üldse õhku, aga on suur kuumus. Kõigest minutitega muutuvad riided läbimärjaks. Igalt poolt kuulen, et tööd teha on täiesti kohutav, aga kahjuks ei võta keegi midagi ette."

Mõne ettevõtte kohta tuleb korduvalt vihjeid, et suvekuumaga on raske toime tulla. See tähendab, et jahedamate ilmade saabudes kaotab probleem aktuaalsuse, aga järgmisel suvel kordub kõik taas.

Tööandja, tegutse kohe

Ühest küljest on mõistetav, et keset kuumalainet ei ole võimalik väga palju ära teha, sest konditsioneerid on läbi müüdud. Hetkel saab tööandja võtta kasutusele ajutised lahendused, mida saab kiirelt rakendada. Siin mõned soovitused:

  • Andke töötajatele lisavaheaegu nii kaua, kui kõrge temperatuur püsib.
  • Puhkepause peaks olema võimalik pidada jahedas (mitte liiga külmas) puhkeruumis.
  • Kaaluda võiks tööaja nihutamist ajale, mil õues ei ole veel liiga kuum.
  • Kindlasti peab töökohal olema piisavas koguses joogivett, võimalusel mineraalvett.
  • Palun jälgige ise ning kutsuge töötajaid üles märkama, kui kaastöötajal halb hakkab. Sellisel juhul tuleb inimene toimetada jahedasse, pakkuda talle vett ning lasta tal kosuda. Vajadusel pöörduge arsti poole!

Õigusaktides ei ole konkreetselt sätestatud, milline peab olema temperatuur tööruumides. Töökoha sisekliima parameetrid – õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus – peavad olema tööülesande täitmiseks sobivad. Tagada tuleb see, et töökohad oleks varustatud värske õhuga.

Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada töötajate arvu ruumis, töötajate vaimset ja füüsilist koormust, tööruumi suurust, kasutatavate töövahendite spetsiifikat ning tehnoloogilise protsessi laadi (töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 6 lõige 4).

Mõne ettevõtte kohta tuleb korduvalt vihjeid, et suvekuumaga on raske toime tulla. See tähendab, et jahedamate ilmade saabudes kaotab probleem aktuaalsuse, aga järgmisel suvel kordub kõik taas. Kutsume üles lähtuma vanasõnast "rege rauta suvel, vankrit talvel" ning järgmise suve hea töökeskkonna nimel hakata tegutsema juba praegu. Hea lahenduse leidmine ja ellu rakendamine võtab aega, et parim lahendus toimima saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles