Väinatammil saab näha, kuidas sakslased Saaremaad vallutasid

Urmas Kiil
Copy
Margus Sinimets
Margus Sinimets Foto: Erakogu

Laupäeva pärastlõunal toimub väinatammi Muhu-poolses otsas Tillunire ääres Saaremaa Sõjavara Seltsi eestvedamisel taaslavastus “Lahing väinatammil 1941”.

“Kuna tänavu möödub täpselt 80 aastat Lääne-Eesti saarte vallutamisest Saksa vägede poolt, siis otsustasime neid sündmusi meenutada,” ütles Saaremaa Sõjavara Seltsi juht Margus Sinimets.

Käsile on võetud sõjasündmused, mis leidsid aset 1941. aasta 16. septembril. Tol päeval alustasid Saksa väed Väikese väina ületamist ja Saaremaa vallutamist.

“Meie eesmärk on kajastada Saksa vägede ületulekut Väikese väina tammist,” kirjeldas Sinimets eelseisva sõjalavastuse sisu.”

“Toona olid Punaarmee üksused Tillunire ääres kaitsepositsioonid sisse võtnud ja nagu pealetungilahingus ikka, tuleb kõigepealt Saksa vägede eelüksus ja algab esimene võitlus, mille käigus jõuavad kohale täiendavad jõud.”

Muhu saare vallutamist alustasid sakslased 1941. aasta 14. septembril. Järgmise päeva õhtuks jõudsid Wehrmachti üksused umbes selle kohani, kus praegu asub Eemu tuulik. Sealt alustatigi 16. septembri varahommikul väinatammi vallutamist, et jõuda Saaremaale.

“Ega seal tegelikult eriti suurt võitlust toimunudki. Sakslastel läks väinatammi ületamine üpriski libedalt,” rääkis Sinimets. “Üks Saksa ohvitseridest, kes tegeles väeosa juhtimisega ja ise neis lahingutes vahetult ei osalenud, sai Väikese väina eduka ületamise eest isegi Raudristi Rüütliristi.”

Laupäevases taaslavastuslahingus kasutatakse tolle aja sõjatehnikat ja pürotehnikat ning selles osaleb umbes 50 Eesti ja Läti sõjaajalooklubide liiget. Proove enne lavastust ei tehta.

“Lepime meestega eelnevalt kokku vaid liikumisteed, millal ja kuhu mingi üksus liigub,” ütles Sinimets. “Kogemus on meil ju olemas. Viimase kümne aasta jooksul oleme sääraseid sõjalavastusi siin Saaremaal rohkesti korraldanud või ise neis mujal osalenud.”

Umbes tund aega kestev lahing algab laupäeval kell 14 ja see on tasuta. Korraldajad on arvestanud umbes 200 pealvaatajaga, kes on hajutatud 250 meetri pikkusel maa-alal.

“Tulge ja elage kaasa,” kutsus Margus Sinimets. “Meie soov on pisut meenutada neid koledaid sõjaaegu, et inimesed ikka mõtleksid ajaloo peale ega unustaks aega, kust me tuleme.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles