Saaremaa karu kadus nagu tina tuhka

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Karu. Foto on illustreeriv.
Karu. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Kolm aastat Saaremaal ringi mütanud karust pole enam jälgegi, rajamata jäi ka saarele kavandatud karude varjupaik.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo peaspetsialisti Margo Tanniku sõnul said nad aasta tagasi taotluse, milles sooviti Saaremaale rajada karude varjupaik. Karude pidamine on üsna vastutusrikas tegevus ja selleks tuleb taotleda loomaaia tegevusluba. Pärast seda, kui keskkonnaamet selgitas, millistele tingimustele peab varjupaik vastama, ei ole taotleja endast rohkem märku andnud.

Teadaolevalt nähti karu Saaremaal viimati eelmise aasta märtsis. Seda enam tekitas elevust möödunud nädalal liikvele läinud info, et karu jäi Leisi jahimehe Mihkel Auliku rajakaamera ette.

Aulik, kes elab praegu mandril, ütles, et jutt vastab tõele vaid osaliselt. “Karu jäi kaamera ette mandril,” selgitas Aulik.

Leisi jahimehe sõnul on ta mesikäppa näinud ka oma Leisi kaamerasilmast, aga see juhtus paar aastat tagasi. Seasööda kõrval soolaku juures suri millegipärast ära üks põder. Ei teagi, mis temaga juhtus. Põder jäi paikseks, kuni oli ühtäkki pikali maas. “Kõige lõpuks tuli karu ja sõi ta kaamera all ära. Lõpuks lohistas jäägid sada meetrit eemale ja mattis risu alla,” rääkis Aulik.

Kuhu Saaremaa karu või karud kadusid, ei tea täpselt keegi. Võimalik, et karunahk soojendab mõne kohaliku küti voodiesist ning liha pole veel külmkapist lõppenud, ent tõenäoliselt lahkus mõmmik saarelt ise. “Ma pigem arvan, et nii nagu karu vististi mööda jääd tuli, nii ta ka läks,” sõnas Aulik. “Karu on väga hea ujuja, võis vabalt üle mere ka ujuda.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles