GoBus soovib vallalt jõudsalt kerkiva gaasihinna hüvitamist

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
GoBus.
GoBus. Foto: Arvo Meeks

AS GoBus pöördus Saaremaa vallavalitsuse poole sooviga leida lahendus järsult kerkinud gaasihinnaga toimetulemiseks.

1. veebruarist Saaremaa maaliine ja 1. septembrist ka Kuressaare linnaliine teenindav GoBus kasutab 30 bussi, millest 23 sõidab keskkonnasõbraliku CNG-gaasiga. Gaasi ostab vedaja firmalt JetGas OÜ.

7. oktoobril teatas JetGas aga GoBusile, et maagaasi maailmaturu hindade tõusu tõttu ei ole tal enam võimalik pakkuda gaasi müügilepingus kokkulepitud hinnaga ja firma teeb ettepaneku lepingut muuta. Selle tulemusel tõuseks maagaasi hind vedajale ca 300% kilogrammi kohta. GoBusi mittenõustumisel lubab JetGas OÜ müügilepingu 1. novembrist üles öelda.

Vedaja teatel teist firmale sobiva kütuse müüjat peale JetGas OÜ Saaremaal ei tegutse. Seetõttu tuleb tal kas sõlmida oluliselt kõrgema hinnaga gaasiostuleping või avaliku teenindamise leping erakorraliselt üles öelda. GoBus pakub, et vald võiks kütuse ülekulu vedajale kompenseerida või siis avaliku teenindamise lepingut muuta ja lisada sellesse nn gaasiindeks, mis on näiteks kasutusel Põlva ja Võru maakonna menetletavas liiniveo hankes ning juba sätestatud Ida-Virumaa liiniveo lepingus.

Kui CNG tänavusuvised tanklahinnad olid suurusjärgus 90 senti kilogramm, siis praegu küündivad hinnad 1,5 euroni. CNG hind sõltub maagaasi maailmaturuhinnast, mis on viimastel kuudel tõusnud enam kui 2,5 korda ning ennustuste kohaselt jätkub hinnakasv kevadeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles