KÜSITLUS ⟩ Peaasi et areng seisma ei jääks!

Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Uus vallavõim peab tähtsaks pidama nii linna kui ka maapiirkondade arengut, leiavad inimesed, kel Saarte Hääl palus valimistulemusi kommenteerida.

Liilia Lember
Liilia Lember Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Liilia Lember Sutu külast:

Mina olen valimistulemustega küll rahul. See inimene, keda mina valisin, volikokku küll ei pääsenud. Valisin Veeve Kaasiku, kes on olnud Kõljala küla eesotsas. Ta on väga tegus naine ja mu eakaaslane.

Arvan, et Pihtla piirkonna inimesed on rahul, et Pihtla teenuskeskuse juhataja Tiit Rettau nii palju hääli sai. Olin ise valimiskomisjonis ja tean väga paljusid, kes Tiit Rettau poolt hääle andsid. Ta on ju aastaid meie kandis tööd teinud ja siinsete inimeste probleemidega tegelenud.

Mis Pihtla kandi inimeste elus uue vallavõimu ajal paremaks minna võiks? Kogu aeg on ju elu paremaks läinud, ei saa öelda, et see oleks tagurpidi liikunud. Mina olen rahul. Meie külavaheteid on tolmuvaba katte alla pandud, samuti kalmistu tee, ja neid plaanitakse veel teha. Saaremaa Haldus on väga palju teinud, Sutu rand ja kalmistud on korras. Ikka tegutsetakse. Millega ma aga rahul ei ole – internetiühendus on vähemalt meie külas liiga aeglane. Samuti ei sõida bussid meie külast läbi. Bussipeatused jäävad meie küla rahva jaoks liiga kaugele. Kui tahad hommikul linna pääseda, siis peab juba kell veerand kaheksa olema Püha kiriku juures. Vätta pool asub esimene bussipeatus aga alles Vanamõisa mäel. Seepärast on meie kandi inimestel ainus võimalus autoga liikuda.

Siim Hiie
Siim Hiie Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Siim Hiie Muratsi külast:

Olen valimistulemustega rahul – võitsid noored ja hakkajad. Madis Kallase võit mind väga ei üllatanud. Eks tal jäänud eelmisest korrast töö pooleli. Teised olid juba vanad olijad.

Ühest küljest on positiivne, et noor ja entusiastlik ning poliitiliselt mitte nii seotud isik jälle vallavanemaks saab. Ma arvan, et EKRE koalitsiooni pigem ei pääse. Loodan, et järgmiseks neljaks aastaks valitud vallavõim aitab kaasa kohalike kogukondade arengule, toetab omaosalusega erinevaid Euroopa Liidu rahastusega projekte. Soovin, et areneks linn ja ka elu maal läheks paremaks.

Seni on vald meie kogukonna tegemisi toetanud ja abivalmis olnud. Viimased paar aastat, kui olen Muratsi külas tegutsenud, on vallavalitsus igati meie tegevust toetanud. Kui nii jätkub, siis on rahva poolt tehtud õige valik.

Artur Laul
Artur Laul Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Artur Laul Kuressaarest:

Minu valitud inimene volikokku ei pääsenud, aga olen valimistulemustega üldjoontes rahul. Samas, kuna olen Leisi kandist pärit ja valdade ühinemise ajal kuulusin Leisi volikogusse, tunnen, et Leisi piirkond on tugevasti tahaplaanile jäetud ning on saanud vähem, kui ühinemisel kokku lepiti.

Saan aru, et ehitusvaldkonnas on hinnad tõusnud, kogu elu on kallimaks läinud ning kõike pole võimalik teha, aga on piirkondi ja valdkondi, mis on saanud natuke rohkem investeeringuid, ja neid, mis on jäänud tahaplaanile.

Aga eks need esimesed neli aastat oli ka õppimise aeg. Loodan, et järgmised neli aastat läheb paremini. Tuleb vaadata, et ka maapiirkondades elu edeneks, mitte ainult Kuressaares. Aga eks selle nelja aasta jooksul ole muidugi ka positiivset – näiteks teedeehitusse ja remonti on selle nelja aasta jooksul palju investeeritud.

Margit Raaper
Margit Raaper Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Margit Raaper Kuressaarest:

Mina poliitikahuviline ei ole, aga see, et Madis Kallas valimised võitis ja ilmselt vallavanemaks saab, mind ei üllata. Mina ei poolda EKRE-t, aga ka Reformierakonda mitte. Tahan, et paljud asjad siin Saaremaa elus muutuksid. Parem võiks ju meie elu kindlasti olla.

On vaja, et miinimumpalk tõuseks, et inimesed ära elada saaksid. Tuleks soodustada ka seda, et vähenenud töövõimega inimesed saaksid oma invaliidsuspensioni edasi, ilma et nad peaksid pidevalt töötukassas käima ja seletama seal, et nad otsivad tööd, aga aina öeldakse ära. Praegu on nii, et vähenenud töövõimega inimene on sunnitud tööle minema, aga tööandjad neid ju tööle võtta eriti ei taha. Arvan, et ka kohalik vallavõim saaks siin midagi ära teha.

Tõnu Salda
Tõnu Salda Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tõnu Salda Kuressaarest:

Üldiselt olen valimistulemustega rahul. Kuidagi ootamatult see Madis Kallase võit tuli, aga kui nii, siis nii.

Ega mul tema vastu ka midagi ole. Samamoodi oleks Mikk Tuisk võinud edasi vallavanem olla. Mina hääletasin selle poolt, et Saaremaa elu ikka paremaks läheks. Et EKRE-l valimistel nii hästi läheb, see mind ei üllatanud. Nende propagandamasin töötas ju päris hästi.

Saidki mitu kohta endale volikogus juurde. Kas nad ka koalitsiooni kuuluma hakkavad – see on nagu kohvipaksu pealt ennustamine. Eks tehakse parim valik Saaremaale.

Kui ma oma mätta otsast vaatan, siis mina tahan, et Mändjala inimesed veevärgi saaksid. Samuti ei peaks lasteaia kohatasud enam nii kangesti miinimumpalga suurusest sõltuma. Ühistransport on juba niikuinii tasuta – ka see võiks jätkuda.

Triin Kilo
Triin Kilo Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Triin Kilo Kuressaarest:

Minu mehe vanaema teavitas mind valimistulemustest kohe hommikul, tema oli poole ööni üleval passinud, et kõik tulemused ära oodata.

Kui vanaema rääkis, et Madis Kallas nii palju hääli sai, oli see minu jaoks küll üllatav. Inimesed ilmselgelt siis usaldavad teda.

Mina pole varem Isamaa valija olnud, aga kuna see konkreetne kandidaat, kelle poolt hääletada tahtsin, kuulus Isamaa nimekirja, läks mu hääl Isamaale. Kahjuks minu kandidaat volikokku ei pääsenud, aga soovin talle edu järgmiseks korraks. Kuna ta on uus nimi, siis ehk ta järgmine kord ikka pääseb.

Minu südamesoov oleks, et me uue vallavõimu ajal saaksime endale korraliku kultuurimaja korraliku kontserdisaaliga, kuhu oleks viisakas ja auväärne tulla.

Riima Randviir
Riima Randviir Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riima Randviir Muhust Levalõpme külast:

Oma Muhu valla valimistulemustega olen ma väga rahul. See oli mul esimene kord, mil ma ei läinud valima. Tahtsin näha, mis saab siis, kui ma ei vali. Läks nii, nagu ma arvasin, et läheb – ka minu hääleta. Meil Muhus on absoluutselt kõik nii hästi, et ma ei oska paremat tahta. Olen väga õnnelik, et siin elan.

Lii Kuressaarest:

Olen rahul – minu valitud inimene pääses volikokku. Madis Kallase võit mind ei üllatanud. Mis meil valla elus paremaks muutuda võiks – ei teagi. Olen rahul sellega, mis meil on. Elektrihinnad kohalikust vallavõimust kahjuks ei sõltu. See on kurb.

Ahto Kuressaarest:

Mina olen rahul – andsin hääle asjaliku inimese poolt ja ta pääses volikokku. Mind ei üllatanud Madis Kallase võit ega see, et EKRE nii hea tulemuse tegi. Samas ma ei usu, et EKRE koalitsiooni pääseb – teised põlgavad teda selleks liiga palju. Neil ei ole EKRE-t ka vaja, et koalitsiooni kokku saada, ja nii jäetakse ta kiusu pärast välja.

Mis meil Saaremaa elus parandamist vajaks – näiteks see, et kesklinna ära ei lõhutaks. Veoautod sõidavad läbi – vaadake, mis tänavakividega juhtunud on! Need on lahti ja katki. Kõnniteid pole piisavalt, autod pargivad jalakäijatele mõeldud alal, tänavakohvikud takistavad liikumast. Liikluskorraldust on kindlasti tarvis muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles