Foorituled teeksid kaamose aja rõõmsamaks

Saarte Hääl
Copy
Valgusfoor, ülekäigurada
Valgusfoor, ülekäigurada Foto: Mailiis Ollino

“Sildade remondi alal eri värve vilgutanud valgusfoorid võiksid meie rõõmuks üle elada imetabase ümbersünni,” leiab Kihelkonna elanik Algur Kaerma.

“Sel suvel ja sügisel tuli mul mitmel päeval nii auto kui ka ühistranspordiga Kihelkonna/Kärla ja Kuressaare vahet liikuda ning teele jääva kahe silla remondi ala läbida.

Möödasõitjale esialgu märkamatuks jäänud ehitustegevus haaras ajapikku aina suurema mahu. Kui tööde üleandmise tähtaja lähenedes sillatööde piirkonnas aina rohkem tehnikat askeldas, ei suutnud liikluse reguleerimiseks paigaldatud märgid oma ülesannet paraku piisava efektiivsusega täita.

Mitmel korral, kui ehitustegevuse ohuala autoga läbisin, polnud õhtuhämaruses liiklust reguleerinud töömehe viipavat kätt nähes võimalik aru saada, kas märguanne oli mõeldud kraana-, kopa-, buldooseri- või läbipääsu ootavate sõidukite juhtidele.

Kord häiris nähtavust suisa silma sisse erku valgust kiiranud loojuv päike või toonis kogu nähtava “rindejoone” halliks õhtune hämarik. See aga tekitas ümbersõidu kitsal alal liiklejate jaoks ohtlikke olukordi.

Soovituse peale leida kasvõi lihtsa kirjaga punavalge stoppmärk ei ilmutatud kohapeal silmnähtavat mõistmist.

Lisaks kogetud suhtelisele neutraalsusele esitatud palve osas tõdesin, et ehitustööde infotahvlil polnud teave täpne ei tööde eest vastutajate nimede ega telefoninumbrite osas.

Näiteks liikluskorralduse ala vastutaja nime juurde kirjutatud numbrit valides sattus helistaja hoopis kellegi eraisiku kodusele numbrile, kes kuulis Saaremaa teetruupide vahetusest esimest korda.

Tülitamisele vaatamata ta siiski ei pahandanud, vaid soovis töömeestele jõudu.

Enne tööde lõppu paigaldati kahe peatselt käiku mineva silla juurde liiklust reguleerivad valgusfoorid. Arvestades aina napimaks jäävat päevavalguse aega oli säärane muudatus tervitatav. Igatahes on lähenev pimedam aeg, mille sisse jäävad ka jõulupühad, ülimalt sümboolne taust, et valgusfoorid võiksid üle elada mingisuguse imetabase ümbersünni.

Kollasega on ju ohtlik ja punasega ei pääse, nagu me tulede tähendusest teame. Saaremaa maanteel võiks liiklejat tervitada roheline tuli: kas sädelev jõulupuu või muu toniseeriv dekoratsioon.

See on ju asi, mida me kõik soovime – et elu oleks lihtsalt rõõmsam.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles