REPLIIK Mis on talumiskoormuse piir?

Copy
Toomas Kasemaa
Toomas Kasemaa Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

ERR-i portaal avaldas uudise selle kohta, et justiitsminister Maris Lauri tõmbas tuulikute talumistasu plaanile pidurit. Leian, et tuulikud kas meeldivad inimestele või mitte. Sama on igasuguse inimesepoolse ettevõtlusega. Kui palju kuuleme meedias kaebuseid metsaraiete kohta, lautade kohta, põldude väetamise kohta, elektriliinide kohta jne? Ehk siit küsimus, mis on talumiskoormuse piiriks ja miks ainult ühte neist võimalikest objektidest ehk tuulikut maksustatakse?

MKM ei osanud vastust anda ja seda vist ei olegi peale poliitilise seisukoha. Ma väga ei poolda mingit taolist maksustamist, kuid midagi meil juba kehtib, näiteks kaitsevööndite tasu elektriliinidel. Kui midagi peab muutma, siis pooldan kogu ettevõtluse samaväärset maksustamist ja omavalitsuse eelarve sõltuvusse viimise ka ettevõtluse tuludest. On see siis põllumajandusettevõte, metsandusettevõte või energeetikaettevõte vmt.

Talumiskoormuse piirid muutuvad ainult sel juhul tasutavateks, kui näiteks takistatakse mõnda teist ettevõtlusvabadust, ületatakse müranorme, õhukvaliteedi norme, varjutamisnorme vmt ning tasutakse neid KOV-ile laekuvast ettevõtlusega seotud maksust. See maks iseenesest hetkel Eestis puudub, sest maksustatakse hetkel ainult tulu, mis välja võetakse. Kuid alustada võiks kasvõi sellest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles