Riigikogu esimees Jüri Ratas: saared on hästi hakkama saanud

Saarte Hääl
Copy
Jüri Ratas Kadi raadio saates "Keskpäev"
Jüri Ratas Kadi raadio saates "Keskpäev" Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Eesti on taasiseseisvumisele järgnenud 30 aasta jooksul teinud läbi väga suure muutuse – tänu eeskätt oma inimestele ja ettevõtetele,” ütles riigikogu esimees Jüri Ratas oma eilsel Muhu ja Saaremaa visiidil Kadi raadio saates “Keskpäev”.

Jüri Ratas arengutest Muhu vallas: “Muhus käisin vaatamas sealset üürimaja – 14 korteriga hoone ehitati riigi ja valla koostöös. Muhu vallajuhtide plaanid järgmiseks neljaks aastaks on muu hulgas seotud liiklusohutusega. Muhulaste soov on, et ehitataks kergliiklustee Hellamaa ja Liiva vahele. Kuna reisiparvlaevaliiklus on väga aktiivne, sõidab ka autosid palju. Minu meelest võiks riik siin Muhu vallale appi tulla.

Nagu kogu Eestis ja Saaremaal, on ka Muhus probleemiks koolihoonete ventilatsioonisüsteem – ka seda tuleks uuendada. Ning ühel hetkel võiks ka Muhus olla ujumisvõimalus – oma ujula.”

Kuressaare haigla tegevusest: “Arvan, et koroonaviiruse ajal on üsna keeruline minna mööda Kuressaare haigla tegevusest. Soovin sealsetele inimestele veel kord öelda: suur tänu! Viiruse tõttu on Saaremaal olnud pinge juba möödunud aasta märtsi algusest. See, kuidas Saaremaa on vastu pidanud ja hakkama saanud, see suur töö, mida Kuressaare haigla kogu oma personaliga teinud on, on tänuväärne.”

Tööturust: “Töötukassa Saaremaa osakonna inimestega räägime tööturu seisust Saaremaal. Teame, et üle Eesti on töötus täna ligi 5,7 protsenti, pooled töötutest on tööd otsinud juba üle poole aasta. Ühelt poolt pole see 5,7 protsenti nii kõrge number. Samas – võrreldes praegust olukorda koroonaeelse ajaga on töötuid 12 000 inimest rohkem. See on väga suur arv.”

Ajakirjanduse rollist: “Selles mõttes on Eesti väga tore riik, et meil on kolme võimu vahel lahusus. See on väga oluline, et meil on ka siin Saaremaal, Eesti äärealal, ajakirjandus ja Kadi raadio. Ühelt poolt on see oluline informatsiooni jagamisel. Teisalt ka selles osas, et kui meedia näeb kuskil probleeme, siis tuleb neile näidata ja valusale kohale vajutada. Ükskõik kui valus see poliitikule on.”

Vajalikest rajatistest: “Sel aastal tähistasime 30 aasta möödumist Eesti iseseisvuse taastamisest. Ometi ei ole riigipiir siiani välja ehitatud. Toon võrdluseks näite: Kuressaare haigla kõrval ei olnud 30 aasta jooksul helikopteri maandumiseks korralikku platsi. Ühel hetkel võib ju minutist sõltuda väga palju – iga inimese, tema lähedase elu ja tervis. Õnneks on see plats nüüdseks olemas. Võime neid näiteid tuua veelgi ja peamegi seda tegema. Kokkuvõtteks on Eesti selle 30 aasta jooksul – tänu eeskätt oma inimestele ja ettevõtetele – teinud läbi väga suure muutuse.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles