JUHTKIRI Õigustatud pahameel (1)

Saarte Hääl
Copy
Parvlaev Piret Kuivastu sadamas.
Parvlaev Piret Kuivastu sadamas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tegi Saaremaa, Muhu ja Hiiumaa elanikele ja ettevõtetele järjekordse soovimatu "jõulukingituse", teatades, et 1. veebruarist on kavas tõsta praamipiletite hindu.

Muretsemiseks ja pahameeleks on põhjust küllaga, seda enam, et uudis hinnatõusust saabus nii lühikese etteteatamisega.

Tõsi – need, kes saartele "sisse kirjutatud", senisest kõrgemat hinda maksma ei pea. See aga ei tähenda, et kallim üleveoteenus saarlasi-muhulasi-hiidlasi ei mõjuta.

Saare maakonna majandus on koroona tõttu niigi räsida saanud. Võrrelgem või siinsetes majutuskohtades peatunud välisturistide arvu viiruse-eelse 2019. aasta juulis ning tänavu samal ajal. Tänavune hädine näitaja – vaevalt 4500 – ei saa kuidagi kahe aasta taguse pea 16 000 vastu.

Juba praegu on palju neid inimesi – ka Eestimaa enda inimeste hulgas –, kes leiavad, et siinsetele saartele on liiga kallis puhkama sõita. Krõbedam praamipileti hind ilmselt kasvatab veelgi nende hulka, kes sedasi arvavad.

Teiste hulgas puudutab üleveoteenuse kallim hind valusalt ka saartel tegutsevaid tootmisettevõtteid. Niigi tuleb siinsetel, meretagustel firmadel mandri ettevõtetega konkurentsis püsimiseks rohkem vaeva näha. Saarel tegutsemine tähendab ju suuremaid transpordikulusid. Seega on mure eesootava hinnatõusu pärast igati põhjendatud.

Ise süüdi, et saartel elame?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles