Talveralli teine, Ken Torn ⟩ Tõime auto ühes tükis finišisse

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Ken Torn
Ken Torn Foto: Erakogu

Laupäeval sõideti Otepääl Eesti autoralli meistrivõistluste 2022 avaetapp, Sprint Ralli Otepää Talv. Saaremaa rallipaar Ken Torn-Kauri Pannas istusid enda jaoks tundmatusse Ford Fiesta Rally2 autosse "külmalt", ent noppisid ikka absoluudis teise koha.

Korralikes talvetingimustes sõidetud võistlusel sõideti kaks korduvkatset, mida mõlemat läbiti kolmel korral, vahendavad Ken Torn ja Kauri Pannas oma ametlikul sotsiaalmeedia lehel. 2021. aasta Euroopa meistritel Ken Tornil ja Kauri Pannasel ei olnud algselt plaanis Eesti meistrivõistluste esimesel etapil startida, kuid vaid loetud tunnid enne starti plaanid muutusid.

„Reedel kell 2 helises telefon ja tuli pakkumine ,et kas soovid sõita. Tänu toetajatele saime sellest võimalusest kinni haarata. Muidugi suured tänud ka Jaroslaw Koltunile, kes seda võimalust pakkus ja auto meie kätte usaldas,“ kommenteeris Torn ootamatult tekkinud võimalust.

Testida ei jõutudki, mindi otse starti

„Vot see oli omamoodi huvitav väljakutse. Olen aus, et olin algul veidi skeptiline sellise otsuse ja sõitma mineku suhtes. Arvestades seda, et ralli esimese katseni oli jäänud vähem kui 24 tundi ja selle auto kui ka seadega puudus kogemus,“ lisas Pannas.

Kuigi enne võistlust ei jõutud testida ja istuti enda jaoks tundmatusse Ford Fiesta Rally2 autosse nö külmalt, siis mida katse edasi seda parem tunne tekkis ja kiirus kasvas.

Kuigi katsevõiduni rallil ei jõutud, siis kõikidel katsetel näidati paremuselt teist aega ja teisel positsioonil lõpetati ka ralli kokkuvõttes. Torn/Pannas jäid 58,47 katsekilomeetri järel võitjatest maha kõigest 3,1 sekundiga.

„Ralli eesmärk oli Rally2 autoga km koguda ja auto enda jaoks võimalukult heaks saada, sest ralli eel testida me ei jõudnud. Ralli kulges hästi ja liigset riski ei soovinud võtta ning sõitsime oma jaoks turvalise tempoga. Usun, et oleks aus ralliga rahule jääda. Tõime auto ühes tükis finišisse ja saime kõik km kätte, mis oli ka eesmärgiks,“ võttis Ken eduka rallipäeva kokku.

„Täna ma olen väga rahul, et me selle väljakutse vastu võtsime. Iga kiiruskatsega läks tunne järjest paremaks ja paremaks. Nüüd võiks veel ühe ralli otsa sõita. Minu tänud Kenile, kes sai antud ülesandega väga hästi hakkama. Samuti tänud toetajatele ja C-Rally Teamile,“ lisas omaltpoolt Kauri.

Talverallile startis 67 võistluspaari

29. jaanuaril sõideti Otepää lähiümbruse teedel autoralli Terminal Oil Eesti meistrivõistluste esimene etapp – A1000 Market sprintralli „Otepää talv 2022“. Laupäeva lõunal Tehvandi spordikeskuse juurest startinud võistlusel oli kavas kokku 6 kiiruskatset kogupikkusega 58,47km. Hooaja esimesel rallil startis kokku 67 võistluspaari.

Üld- ja EMV2 klassivõidu kindlustasid omale pingelise võitluse tulemusena Volkswagen Polo R5 masinal sõitnud Georg Linnamäe – James Morgan. Absoluutarvestuse poodiumi teise astme hõivasid kogu ralli vältel head kiirust näidanud Ken Torn – Kauri Pannas (Ford Fiesta Rally2), kaotades liidritele vaid 3,1 sekundit. Kolmandale kohale platseerusid vanema generatsiooni WRC masinal sõitnud Valerii Gorban – Sergei Larens, viimase katse lõppedes oli ralli võitjatele kaotust kogunenud 13,1 sekundit.

EMV1 arvestuse parimad olid Gorban – Larens, kes edestasid teisele kohale tulnud Karl-Martin Volver – Margus Jõeranda (Škoda Fabia Proto) 1 minuti ja 15,7 sekundiga. Klassi kolmandale kohale platseerusid Mareks Svarcs Svampans – Armands Lukins (Subaru Impreza), kes kaotasid klassi võitjatele 4 minutit ja 31,6 sekundit.

EMV2 ehk Rally2 masinate arvestuses kindlustasid esikoha ralli võitnud Linnamäe – Morgan, kellele järgnesid Torn – Pannas, kaotades liidritele vaid 3,1 sekundit. Kolmandaks tulid Ford Fiestaga sõitnud Roland Murakas – Kalle Adler, kaotades Linnamäe – Morganile kokku 39,4 sekundit.

EMV3 klassis läks rajale 2 ekipaaži, kuid lahingust väljusid ainsatena ja seega ka võitjatena oma debüütvõistluse Ford Fiesta Rally3 masinal teinud Kaspar Kasari – Rainis Raidma.

Juuniorite ehk esiveoliste autode EMV4 arvestuses võttis kindla võidu ekipaaž Jasper Vaher – Marti Halling (Ford Fiesta Rally4), kes edestasid Karl-Markus Sei – Martin Leotootsi (Peugeot 208 Rally4) 13,9 sekundiga. Klassi kolmanda koha saavutasid Joosep Ralf Nõgene – Simo Koskinen (Ford Fiesta Rally4), kes kaotasid Vaher – Hallingule 28,8 sekundit.

EMV5 ehk 4WD E12 klassi parimad olid Aiko Aigro – Arro Vahtra (Mitsubishi Lancer EVO9), kelle edu Raik-Karl Aarma – Allar Heina (Mitsubishi Lancer EVO8) ees oli peale viimast katset vaid 8,7 sekundit. Nelikveoliste E12 klassi kolmandaks platseerusid Kristo Subi – Erki Pints (Mitsubishi Lancer EVO9), kes jäid klassi liidritest maha 15,4 sekundiga.

Robert Virvesele-Tiit Põlluäärele oma klassi võit

Tiheda konkurentsiga EMV6 klassist väljusid võitjatena saarlased Robert Virves – Tiit Põlluäär (BMW M3), kes edestasid endisi veokamehi Taavi Niinemets – Esko Allikat (BMW M3) 28,2 sekundiga. Klassi kolmandale kohale platseerusid samuti tavapäraselt veokiga võistlevad Tarmo Silt – Raido Loel, kaotades liidritele 3 minutit ja 10,9 sekundit.

EMV7 ehk 2WD – R3, A7, N3, E10 autode arvestuses olid parimad Mark-Egert Tiits – Sander Pruul (Volkswagen Golf 2), kes edestasid 25,2 sekundiga Ronald Jürgenson – Marko Kaasikut (Honda Civic Type-R). Klassi kolmanda koha võitles välja ekipaaž Robert Kikkatalo – Robin Mark (Ford Fiesta), jäädes klassivõitjatest maha 1 minut ja 26,4 sekundit.

EMV8 ehk E9 arvestuse kiireim võistluspaar oli üle pika aja jälle Eestisse võistlema tulnud Klim Baikov – Andrey Kleshchev (Lada 2105), kelle edu lätlaste Ivo Kilpis – Artis Cerins (Toyota Corolla) ees oli 20,7 sekundit ja kolmandaks tulnud Karl-Kenneth Neuhaus – Inga Reimali (Honda Civic) ees 1 minut ja 21,6 sekundit.

Autoralli Terminal Oil Eesti meistrivõistluste sari jätkub 12. veebruaril, kui toimub Lätimaa ralliradadel Sarma Rally, mis kuulub ka Eesti meistrivõistluste arvestusse. Kodustel teedel jätkub võistlussari aga 14.–15. mail sõidetava Rapla ralliga.

Absoluutarvestuse kümme parimat:

1. Georg Linnamäe – James Morgan (Volkswagen Polo R5) 35:47.0

2. Ken Torn – Kauri Pannas (Ford Fiesta R5 MKII) +3,1

3. Valerii Gorban – Sergei Larens (BMW-Mini John Cooper Works WRC) +13,1

4. Roland Murakas – Kalle Adler (Ford Fiesta) +39,4

5. Gregor Jeets – Timo Taniel (Škoda Fabia Rally2 EVO) +1:01,8

6. Karl-Martin Volver – Margus Jõerand (Škoda Fabia Proto) +1:28,8

7. Priit Koik – Kristo Tamm (Ford Fiesta R5 MKII) +1:43.9

8. Kaspar Kasari – Rainis Raidma (Ford Fiesta Rally3) +2:31,8

9. Aiko Aigro – Arro Vahtra (Mitsubishi Lancer EVO9) +3:03,9

10. Raik-Karl Aarma – Allar Heina (Mitsubishi EVO8) +3:12,6

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles