FOTOGALERII ⟩ Presidentidele anti üle Arnold Rüütlile pühendatud kuldmündid

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy

President Alar Karis ja president Arnold Rüütel võtsid täna Eesti Mündiärilt vastu Arnold Rüütli auks vermitud kuldmündid.

„Mälestusmedalit vastu võttes tahaksin teiega jagada rõõmu meie väikeriigi saavutuste üle mitmes valdkonnas, olgu need siis haridus, teadus, kultuur või tehnoloogia,“ rääkis president Arnold Rüütel. „Tänane mälestusmedal on kindlasti pühendatud ka minu abikaasale kui meie rahvuskultuuri innustunud uurijale. Lähiajal jõuab meie kooselu teha juba 64 tiiru ümber Päikese.“

Arnold Rüütel rõhutas oma sõnavõtus Eestiga seotud meenemüntide suurt väärtust.

„Meil on hea meel kinkida endise riigipea portreega mälestusmünt nii president Arnold Rüütlile kui ka proua Ingrid Rüütlile, kes on oma tegevuse pühendanud südamest Eestile,“ ütles mündid verminud osaühingu Eesti Mündiäri turundusjuht Kristine Kruuv. „Meil on suur au kinkida mälestusmünt ka president Alar Karisele.“

Kuldmündid võtsid Eesti Mündiäri turundusjuhilt Kristine Kruuvilt vastu president Arnold Rüütel, proua Ingrid Rüütel, president Alar Karise nimel vanem käsundusohvitser major Tanel Tarlap ja presidendi nõunik Jüri Kann.

Kahe kuldmündi esikülg kujundati Arnold Rüütli esindusliku portreefoto järgi. Tagaküljel asub mündid emiteerinud Niue riigi vapp. Suurema, 7,78 grammi kaaluva mündi nimiväärtus on 10 ja väiksema, 0,5 grammi kaaluva mündi nimiväärtus on 2,5 Uus-Meremaa dollarit.

10. mail 1928 Saaremaal sündinud Arnold Rüütel kandis olulist rolli Eesti iseseisvusdeklaratsiooni vastuvõtmisel, mis pani aluse NSV Liidu lagunemisele. 1991. aastal esines Arnold Rüütel Eesti riigipeana ÜRO Peaassambleel. 1992 tegi ta ettekande ÜRO keskkonnakonverentsil Rio de Janeiros, kus pandi alus maailma loodushoiu uuele etapile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles