Sõjamuuseum muutub riigi aastapäeva puhul Vabadussõja lahingutandriks

BNS
Copy
PEAAEGU VALMIS: Enne talve loodab Margus Sinimets välitöödega ühele poole saada, sisetöid saab teha ka külmal ajal. Pauguga avamine jääb kevadesse.
PEAAEGU VALMIS: Enne talve loodab Margus Sinimets välitöödega ühele poole saada, sisetöid saab teha ka külmal ajal. Pauguga avamine jääb kevadesse. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Peagi saabuva Eesti Vabariigi 104. sünnipäeva puhul taaslavastatakse pühapäeval 20. veebruaril algusega kell 13 Eesti sõjamuuseumis Viimsi mõisas üks tuline Vabadussõja lahing, kus Läti kütte vemmeldavad nii soomusronglased kui Kuperjanovi partisanid koos Kaitseliidu soomusauto Estonia meeskonnaga, ühtlasi esineb Eesti sõjaväeorkester.

Vabariigi aastapäeva tähistamine Vabadussõja lahingu taasesitamisega on sõjamuuseumis traditsioon, aga seekordne vaatemäng tuleb lahingut korraldava Saaremaa Sõjavara Seltsi esimehe Margus Sinimetsa sõnul eriline.

Kui tavaliselt on punased lahingu algul mõisas peremehetsenud ja eesti rahvaväelased on katsunud mõisa tagasi vallutada, siis seekord on asi teisiti.

„Seekord on mõisamehed eestlased ja punased Läti kütid kipuvad meie mehi kimbutama,“ rääkis Sinimets. Kuidas rünnak läheb ja mis saab edasi, ta ei avaldanud. „Tuleb tulla kohapeale vaatama,“ ütles Sinimets lubades ka ühte kõvemat üllatuspauku.

Lahingus osalejaid on nii Eesti kui naaberriikide sõjaajaloo klubidest ja seekord eriti arvukalt – ligi 70. Tervitussõnad lausuvad Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill ja Viimsi vallavanem Illar Lemetti.

Päeva programm ei piirdu lahinguga. Kui relvad on vaikinud, on haruldane võimalus näha avalikult esinemas Eesti sõjaväeorkestrit marsikoosseisus pidupäevale kohase kavaga. Naiskodukaitse pakub kõigile soojendavat ürditeed ja sõdurisuppi.

Vaatemäng ja sõjamuuseumi külastus on tasuta.

Sündmust korraldab Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum koostöös Viimsi valla, Saaremaa Sõjavara Seltsi ja Naiskodukaitsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles