MÄLESTAME ⟩ Heinot meenutades poeb südamesse helge rõõm

Copy
Heino Laht
Heino Laht Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Heino Laht on inimene, keda meenutades poeb südamesse helge rõõm – tema härrasmehelikku olekut ja humoorikat ning positiivset ellusuhtumist toovad välja pea kõik, kes temaga kokku on puutunud. Lahetaguse külas Subi talus sündinud mees jõudis oma elurännakutel lõpuks Koimla külla, kus teda tuntigi kõige paremini kui Jürise Heinot.

Heino hing ihkas kultuuri järele, millele ta pühendaski oma elu. Tihtilugu tuli tal kodukandi näiteringis šarmantse mehena esimest armastajat mängida. Taritu rahvamajas laulis ta Taritu meeskooris ja -ansamblis, viimastel aastatel Taritu memme-taadi lauluklubis. Eriline kirg sidus teda aga Taritu segakooriga, kus ta laulis kokku lausa seitsekümmend aastat! Kohalikul Taritu laulupeol püsis aastaid traditsioon, mil peo lõpus viidi väike lillepärg kõigile Teises maailmasõjas hukkunud Taritu piirkonna poistele pühendatud mälestuskivi juurde.

Aktiivse inimesena valutas ta oma südant sportlike ettevõtmiste pärast. Ta kutsus ellu Taritu lähistel Lepiku talus sündinud Johannes Raasukesele pühendatud jooksuvõistluse – Juku jooksu nime all on see üritus kestnud 2008. aastast. Juku jooksul on kindel traditsioon ja see on leidnud kindla koha maakonna spordielus. Niisamuti on augustis Taritus perespordipäev, mis Heino ideena viljakale pinnasele maandus.

Heino Lahte meenutades ei saa üle ega ümber jalgpallist. Tema oli see mees, kes leidis oma külast mehe, kes hakkas Taritu kandi poiste treeneriks. Ühel Eesti läänepoolseimal jalgpalliväljakul tegutsev klubi FC Taritu on nakatanud nii oma järeltulijad kui ka kohaliku kogukonna kindlasti jalgpalliusku ja klubi saavutusi võib imetleda Taritu rahvamajas vitriinkapis.

1992. aastal loodi Taritu arenguselts. Heino valiti seltsi esimeheks, hiljem kandis ta auesimehe tiitlit. Möödunud aastal anti talle üle Lümanda piirkonna elutööpreemia.

Inimesega lõplikult hüvasti jätmine on alati kurb, aga rõõmu võib tunda selle üle, et ta elas ühe pika, väärika, sisuka ja sündmusterohke elu. Oli au teda tunda! Südamlik kaastunne lähedastele.

Heino Lahe ärasaatmine on 1. aprillil Taritu rahvamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles