Vallavolinik kahtlustab, et vallavalitsus tegi maadevahetusega kahjuliku tehingu

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Roomassaare sadam
Roomassaare sadam Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallavolikogu liige esitas vaide otsusele, millega vallavalitsus andis Saarte Liinidele maad Roomassaares ja sai vastu maatüki Kuressaares Põhja tänaval.

Volikogu EKRE fraktsiooni esimees Kristjan Moora teatas vallavalitsusele esitatud vaides, et maadevahetus rikub tema õigusi.

"Kinnisasjade vahetamise otsusega kaotas vald kaks kinnistut vallale strateegiliselt olulises piirkonnas Roomassaare sadamas turuväärtusega 214 000 eurot," märkis Moora.

Kristjan Moora.
Kristjan Moora. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Moora põhjendas, et vallavalitsus ei üritanud küsida Põhja 44 kinnistut keskkonnaministeeriumilt tasuta endale, vaid oli kohe nõus andma selle eest maad riigile kuuluvale aktsiaseltsile Saarte Liinid.

Vallavolikogu põhjendas 25. veebruaril tehtud maadevahetamise otsuses, et Saarte Liinid saavad Kullimäe tee 1a ja Kullimäe tee 3 kinnistute abil siduda ühtseks logistiliseks tervikuks kaks juba sadamale kuuluvat kinnisasja.

"Saaremaa vald leiab, et riigile kuuluva äriühingu ja Saare maakonna suurima kaubasadama arenguperspektiivide toetamine on avalikes huvides," seisab volikogu otsuses.

3,6 hektari suurune maatükk aadressiga on samas vallavõimude hinnangul vajalik ettevõtluse arendamiseks. Nimelt on mitmed ettevõtted huvi tundnud selle omandamiseks või kasutusse saamiseks.

"Kinnistu ettevõtlussesse suunamine on selge panus ettevõtluskeskkonna arendamiseks, misläbi tekib võimalus siduda erinevaid tootjaid Saaremaaga ja luua täiendavaid töökohti," leiab vallavalitsus.

Kristjan Moora vaidele vastuseks teatas volikogu esimees Jaanus Tamkivi, et see tuleb tagastada, kuna Mooral puudub õigus vaiet esitada: "Vaie ei ole esitatud enda subjektiivsete õiguste kaitseks haldusakti või toimingu vaidlustamiseks."

Saaremaa abivallavanem Mikk Tuisk
Saaremaa abivallavanem Mikk Tuisk Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa abivallavanem Mikk Tuisk ütleb, et vald ise Põhja tn 44 maad oma põhiülesannete täitmiseks ei vaja ja plaanis on kinnistu enampakkumise korras müüa.

"Et meelitada Saaremaale uusi investeeringuid. Veel peame otsustama, kas enne võõrandamist toimub kinnistu jagamine mitmeks tükiks, " sõnab Tuisk.

Ta lisab, et huvi kinnistu vastu on tundnud mitmed ettevõtjad.

"Olen enam kui kindel, et vald ei kaota selle tehinguga raha ei otseselt ega ka kaudselt, vaid see on kasulik vahetus nii Saaremaa vallale, Saarte Liinidele kui ka riigile," lausub Tuisk. "Vallavalitsuse hinnangul on tegu kahe väga hea kinnistuga, mille potentsiaal tänaseni on kasutamata."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles