KOIT VOOJÄRV Noorus on hukas?! Päris elu ei tugine sellel üldistusel!

Koit Voojärv
Copy
Hetk Saaremaa Gümnaasiumi revüü-etenduselt.
Hetk Saaremaa Gümnaasiumi revüü-etenduselt. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Võime küll öelda, et tantsu ja tralliga leiba lauale ei too, kuid tunnustada tuleb Saaremaa gümnaasiumi noorte energiat, millega purustati omamoodi rekord," kirjutab Saaremaa abivallavanem Koit Voojärv.

Tihtipeale olen kuulnud üldistust, et noored on hukas. Vahest on see nii sellepärast, et olenemata oma nooruslikkusest saan ma kohe vanaisaks ega saa end mitte mingil viisil nooreks pidada. Küll aga on mul hea tõdeda, et päris elu ei tugine eelpool mainitud üldistusel. Päriselt noored, Saaremaa gümnasistid vaatavad ja näevad maailma hoopis teisiti.

Saaremaa gümnaasium võttis üle endisest Saaremaa ühisgümnaasiumist alguse saanud kabaree-etenduste traditsiooni ja on seda juba kolmel viimasel aastal uhkusega kandnud ja publiku ette toonud. Nii ka tänavu, kui 120 Saaremaa gümnaasiumi õpilast tõid Kuressaare kultuurikeskuse lavale kümnel korral 2024. aasta revüülavastuse. Lavastus koosnes paarikümnest episoodist, mis olid vaheklippidega ühele ajajoonele ühendatud, moodustades kergesti hoomatava loo. Lugu ise demonstreeris suurepäraselt noorte võimekust mõista tööelu argipäevas peituvaid teemasid.

Lausa 3000 vaatajat

Võime küll öelda, et tantsu ja tralliga leiba lauale ei too, kuid jällegi tuleb tunnustada noorte energiat, millega purustati omamoodi rekord. Kõigil kümnel korral, mil etendust esitati, läks see täismajale, tuues Kuressaare kultuurikeskusesse kümne etendusega ligi 3000 vaatajat. Mis tegi sellest mitte ainult ühe edukaima lavastuse Saaremaa gümnasistide revüülavastuste ajaloos, vaid ka ühe edukaima lavastuse Saaremaa kultuurimaastikul tervikuna. Neid etendusi ja üritusi, millel oleks ligilähedasigi publikunumbreid, pole meil palju ette näidata.

Kuidas on võimalik, et sellist, sisuliselt õpilasprojekti, saab nii edukalt turundada? Vastus vaatas lavalt ja saalist meile kõigile otsa.

Saaremaa gümnaasiumi revüülavastus ei sündinud ühe inimese otsusest ega traditsiooniga kaasnevast inertsist. See lavastus oli lisaks oma kõrgele nn tootmisväärtusele ka suurepärane kogukonnaprojekt. See ühendas efektiivselt kõik lavastuse sünni juures olnud osapooled: kooli, õpilased ning ka nende pööraste ja energiast pakatavate õpilaste vanemad. See oli nagu meeskonnatöö lõpueksam, millele eelnes terve õppekava jagu õlg-õlatunnet ühise eesmärgi nimel.

Etenduste lavale jõudmisse panustasid 120 gümnasisti oma isiklikku aega ja annet. Lavastus andis neile usutavasti kuhjaga tagasi. Ühelt poolt sellel raskesti mõõdetaval emotsionaalsel tasandil, ent kindlasti ka reaalsete oskuste näol. Edukas turundustegevus, saadud lavakogemus, valgusdisain, helidisain, esinemiskogemus ja videoproduktsioon on ainult mõned märksõnad, mis aitavad peatsetel tööturule sisenejatel stardikoridoris soodsamad positsioonid sisse võtta.

Pärituult teile, revüü 4. lend!

Loodan ka seda, et revüülavastuse tegijatesse salvestunud kogemus saab väärikalt edasi antud. Eks ikka selleks, et järgmisel aastal oleks meil põhjust jälle endamisi rõõmustada ja tõdeda, et rekordid on selleks, et neid purustada.

Tahes-tahtmata jääb kõige öeldu taustal helisema üks mõte üle teiste. Usun, et kõik, kes Saaremaa gümnaasiumi 2024. aasta revüülavastust nägid, nõustuvad, et tehtud sai suur-suur töö. Kui suur see töö tegelikult oli, teavad ainult need, kes selle töö ära tegid. Uutele tegijatele jääb ainult üle jõudu ja pärituult soovida, sest latt on soliidsele kõrgusele tõstetud. Teete ära?

Esimesed sammud lähevad ikka sassi, aga need noored ei lasknud selle teekonna pikkusest ja ülesande suurusest end häirida, vaid närisid end mäesuurusest väljakutsest läbi ja tõid lavastuse publiku ette. Õlg-õlatundega purjetab kaugele.

Pärituult teile kõikides teie ettevõtmistes, Saaremaa gümnaasiumi revüülavastuse 4. lend!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles