VIDEO JA GALERII ⟩ Kuressaare lossiparki ilmestab tänasest Louis Kahni mälestustähis

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy

Louis Kahni Eesti Sihtasutuse initsiatiivil alanud koostöö USA Pennsylvania ajaloo- ja muuseumikomisjoniga päädis täna arhitekt Louis Kahni mälestustähise avamisega Kuressaare lossipargis.

​Tegu on Pennsylvania ajaloo- ja muuseumikomisjoni (PHMC) ajalooliste tähiste programmi raames valminud mälestustahvliga, kusjuures järjepidevalt üle 100 aasta väldanud programm jõuab esmakordselt ajaloos Ameerika Ühendriikide piiridest välja.

Tähise avamisel osalesid Pennsylvania osariigi esindajatena PHMC nõukogu esimees Nancy Moses ja volinik William V. Lewis. Moses ütles tänusõnad Louis Kahni Eesti sihtasutuse juhatuse liikmele Ott Rätsepale, kes on tema hinnangul pühendunud visionäär ja meenutab sel moel Louis Kahni ennast. Louis Kahni ühingu esindaja Toivo Tammik tõstis samuti esile Ott Rätsepa suurt panust, aga ka Heie Treieri ja Ingrid Maldi olulist rolli Kahni pärandi tutvustamisel.

USA ajutise asjuri Brian Roraffi sõnul seostub tähise avamine veel ühe tänavuse märgilise sündmusega. “Louis Kahn, nii Eesti kui ka USA poeg, on meie jaoks üks paljudest kahe riigi erilistest kultuurisidemetest. Kuna USA ja Eesti tähistavad tänavu diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva, on mul väga hea meel näha tema elu ja loomingu mälestuse jäädvustamist Kuressaares sel olulisel aastal,” sõnas ta.

ETH Zürichi, Louis Kahni Eesti SA ja Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) koostöös on Kuressaare kultuurikeskuses avatud näitus „Vaikus ja Valgus“, mida saab vaadata maikuu lõpuni.

Kahni mälestustähis püstitatakse Kuressaarde Pennsylvania osariigi, Saaremaa valla ja Louis Kahni Eesti SA koostöös. Käsitööna ja liivavalu meetodil alumiiniumtahveldise on teinud Ameerika juhtiv ajalooliste tähiste valmistaja Sewah Studios. Tähise algne kujundus pärineb Kahni õpetajalt arhitekt Paul Philippe Cret 'lt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles