JANAR HOLM ⟩ Siilina udus uitamas

Janar Holm
Copy
Riigikontrolör Janar Holm.
Riigikontrolör Janar Holm. Foto: Postimees Grupp

“Rohepöördest üldise ja paatosliku jutu ajamise asemel tuleks minna märksa valdkonnapõhisemaks ja rääkida, mida me konkreetselt teeme energeetikas, transpordis, põllumajanduses, jäätmemajanduses, ehituses, tööstuses. Rohepööre vajab silda hetkeolukorra ja eesmärgi vahel, ehk selgust ja kokkuleppeid, kuidas jõuda punktist A punkti B. Vaid vaidlustes saab tegelikult selgeks, mis on reaalne ja ratsionaalne, mis on kavandatud ajaraamis päriselt jõukohane ja võimalik ning mis mitte, “ kirjutab saarlasest riigikontrolör Janar Holm.

Pärisreformid tähendavad, et on muutusi, mis on valusad. Rohepööre puudutab ju kõiki meie elutegevuse valdkondi, see tähendab väga põhjalikke ümberkorraldusi sisuliselt kõiges. Kas me aga päriselt näeme tõsist vaidlust, debatti nende konkreetsete lahenduste üle? Kindlasti mõnes valdkonnas vaidlusi on – näiteks energeetikas, sest praegune olukord lihtsalt ei lase enam nii energiaallikate kui ka elektri ja kütuse hinna jõukohasuse teemast mööda vaadata. Üldiselt aga on teema käsitlus loid, sest ei ole veel selget tegevuskava, ei ole konkreetseid lahendusi.

Kokku lepitud eesmärk – kliimaneutraalsuse saavutamine aastaks 2050 – on. Aga mis on kohapealsed üksikute valdkondade selleni jõudmise vahe-eesmärgid lähivaates, keskpikas ja pikas vaates? Mis on tähtajad? Kes on vastutajad? Millised on meetmed? Tulud? Missugune on kulu ühiskonnale? See praegu teada ei ole. Otsusteta jäävast paljast rääkimisest pole paraku eriti kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles