Saaremaa koolinoored aitavad koos välismaa õpilastega sallivust edendada

, Kuressaare Hariduse kooli õpetaja
Copy
Atlandi ookeani ääres. Kuressaare Hariduse kooli Erasmus+ rahastatav projekt “Tolerance” (“Sallivus”) jõudis oma eduka lõpuni viimase kohtumisega Portugalis
Atlandi ookeani ääres. Kuressaare Hariduse kooli Erasmus+ rahastatav projekt “Tolerance” (“Sallivus”) jõudis oma eduka lõpuni viimase kohtumisega Portugalis Foto: Liina Truu

Kuressaare Hariduse kooli Erasmus+ rahastatav projekt “Tolerance” (“Sallivus”) jõudis oma eduka lõpuni viimase kohtumisega Portugalis, linnas nimega Vila Nova de Famalicão.

Kogu ettevõtmise põhieesmärkideks oli juhtida osalejate tähelepanu mitmetele ühiskonna valulistele probleemidele, nagu sotsiaalne ebavõrdsus, suhtumine vähemusgruppidesse, vaimne vägivald jne, ning arendada õpilaste mõistmist, et nimetatud probleemide lahendamisele saavad kaasa aidata kõik ühiskonna liikmed sõltumata vanusest.

Lisaks õpilastele Saaremaalt viibisid Portugalis noored partnerriikidest Rumeeniast, Leedust ja Türgist.

Sel korral oli õpilaste ülesandeks valmistuda kogu projekti grande finale´ks - sallivust ja kultuuride vaheliste erinevuste mõistmist propageerivaks festivaliks.

Eri rahvustest noortel paluti grupitööna valmistuda vabalt valitud artistlikuks etteasteks, mis kannaks sallivuse põhimõtet, ning mida kõik projektis osalejad etenduse päeval nautida saaks.

Lisaks sellele paluti osalevatel riikidel kaasa tuua oma kodumaa maitseid: suupisteid ja mittealkohoolseid jooke, et nendega festivalipäeval oma kaaslasi kostitada.

Kogu kirjeldatud ettevõtmine kujunes meeleolukaks ning õpilaste etteasted kinnitasid, et noored teavad ja tunnevad ühiskonna kitsaskohti suurepäraselt ning on loovad leidmaks viise ja vahendeid nende demonstreerimiseks.

Sarnaselt eelmistele projekti “Tolerance” kohtumistele pakuti ka Portugalis kõigile osalejatele mitmeid võimalusi tutvust teha piirkonna ajaloo ja kultuuritraditsioonidega.

Külastasime Douro jõe kaldal asuvat Porto linna, mis siinkirjutaja ei arvates ei ole küll klassikaliselt kaunis ning on kohati üsna räämas ja kasimata, kuid annab siiski võimaluse imetleda ajalooliste ehitiste filigraanset ilu ja detaile. Majade fassaadid on kaetud kaunite kahhelkividest plaatidega ning kitsad käänulised tänavad pakuvad põnevaid üllatusi.

Kõige suurepärasemad vaated Portole avanevad teisel poole jõge asuvas Gaias, kust leiab ka WOW (World of Wine) keskuse - interaktiivse muuseumi, mis tutvustab külastajatele piirkonna pikaaegseid veini valmistamise traditsioone ning annab teadmisi korgipuu kasutamise võimalustest.

Üheks meeldejäävamaks elamuseks kujunes retk Portugali esimesse pealinna Guimarãesi, mille vanalinn kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Selle kitsad tänavad ja hästi säilinud imelised hooned panid unustama, kes sa päriselt oled, ning viisid sind tagasi keskaega.

Kokkuvõttes oli projektinädal edukas ning andis lisaks keeleteadmistele ja eluks vajalikele oskustele hulganisti positiivseid emotsioone.

Ajavahemikul 30.04 - 07.05.2022 viibisid Portugalis Kuressaare Hariduse kooli 9. klassi õpilased Kristiin Pulk, Saskia Natalie Kukua Roberts, Karola Kuldsaar, Helena Lulla, Laur Erik Laine ja Eron Laak ning õpetajad Jaanika Kask ja Liina Truu.

Õpilasrännet kaasrahastab Euroopa Liidu hariduse, koolituste, noorte ja spordi toetusprogramm Erasmus+.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles