MUHU UUDISSED ⟩ Muhus oo oodata ühte koma teist

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh! Kui sa kuuled, siis sii ning sial juba kuolivuastad tõmbavad selle nädaliga pissitassa otsi kokku. Meite kuolis oo lõpp käe tuleva esmasbe alles. Ja lasteaidas juba oo linnupojad välja lennanud. Maikuu viimse riedega läksid tiele piale.

Ja maikuu viimase pühabega lõpetas oma kuolivuasta ää Külasema Külakuol. Neh, Peanasse Arusaadul ollid kaks viimast tundi ja suurem kohvepaus kua. Oln masu ükstesn õpilast tundis. Ja sügisest akkavad mudud tunnid pihta jälle. Riet, kut neh, haridusele kõege lisemal seisev isik sial Külasema seltsingus, käskis kangest kiita ja tänada kõiki, kis oo selle talve nende külakuolis köin kis õppemas ja kis õpetamas. Ja mudud kiitis ta vallavalitsust kua, kis oo nende kuolipidamist kua rahaga toetan. Tarkus tarviline vara ja inimene õpib ikka terve eluaa.

Neh, ja mis siis siikantis viel tulemas oo? Ühte koma teist! Hellamoa külakeskuses avatse tuleva esmasbe, siis kolmeteistmendamal kuupääval, uus näitus. Välja pannasse Kullaketrajate tekid. Kellu kuiest õhta oo pidulik avamine. Ja kis ep tia, ja nõuksi kindlaste oo, siis Kullaketrajad oo kua üks roosijate ja näputüoliste kampa Muhus.

Neid juhendab Hellamoalt Laane Meeli ja kokku nad suavadkid iga kessiku Meeli juures kodu. Oo üks ääütlemata rõemus ja Muhu mõlgiga nalja otsast otsani täis punt. Sõukste juures juba igav ep akka. Ja suure naeru ja rõemu keskel mudud käed köivad ühtejuoni. Ja vat just sedaviisi nie Muhu naesed saa vuastani välja vädavadkid. Ikka tüöd ja naeru piab olema. Et nie ep lõpeks mitte. Ja kindlaste suab seda rõemu omale seltsi siis kua, kui nende tekkisid külakeskuse imetlema minna. Nõnna et sii ep aita muud, kut tulevast nädalist jalad selga ja kuipides Hellamoa puole.

Ja järgmise pääva, teisebe, neljateistmendamal, siis kutsutse rahvast Hellamoa laululavale mõttetalgu, et seltsis aru pidada vaba aja sisustamise ja kuolituste kohjapialt Muhu suarel.

Tansipidu pieti Kuresares pühabe. Ja tuleva nädali lõppus, siis tükkis laupa, neh kahessateistmendamal siis, pietse jälle laulupidu. Meitelt köis tantsijaid pidus ja laulukuor lähäb kua. Ja sellesamma pääva, kut Kuresares laulupidu pietse, oo Muhu muuseumis Vana Träni Laat. Kenaste keskomingust akatse piha. Kellu ühestteistmest, neh. Ja Jaan Tammega, neh sialt Raagi männa alt, selle mehega, sellega suab linnusse vallide pial rinki kuipida. Jaan oo ju sure targa jutuga mies ja tetta oo mõnus kuulata.

Vat sõuksed jutud ollid sedakorda! Olge ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles