REPLIIK Pilguheit Putini pähe

Copy
Bruno Pao.
Bruno Pao. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Vene riigipea Vladimir Putini pähe pole seni näinud keegi, et mõista, mida see mees mõtleb. Hiljuti oli aga selleks suurepärane võimalus.

Reede hommikul tuli Venemaalt uudis, et Moskvas pühendati Peeter I 350. sünniaastapäevale näitus ja Putin võttis seal sõna. Oma kõnes rääkis Putin Peeter Suure tegudest ja vallutustest ning mainis oma jutu lõpetuseks ka Narvat.

“Ta läks sinna seda tagasi võtma ja tugevdama, seda ta tegigi. Noh, paistab, et meie õlule on langenud samuti (territooriumide) tagasivõtmine ja tugevdamine,” ütles Putin oma kõnes, rõhutades, et need on põlised Venemaa alad.

See oli sõna otseses mõttes vapustav kuulamine – avanes ju Putini saladuslik mõttemaailm.

See kõne andis tunnistust Putini suurest igatsusest minna ajalukku nii, nagu tegi seda Peeter I. Tema jaoks on leit- ehk juhtmotiiv käituda nii nagu Venemaa suur tsaar Peeter I. Putin soovib tagasi maid, mis on kunagi Venemaa alla kuulunud.

Soov jäljendada Peeter Suurt on selgitus, miks oli tarvis sõda Ukrainas. Kõnes mainitud Narva näitab seda suunda, mida Putin veel otsib. On ju ka Eesti kuulunud hulk aega Vene tsaaririigi koosseisu.

Bruno Pao, ajaloolane

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles