JUHTKIRI Saatuslikud “hobid”

Copy
Terve inimese kopsud ning suitsetaja kopsud
Terve inimese kopsud ning suitsetaja kopsud Foto: Erakogu

Jutud alkoholi ja suitsetamise kahjulikkusest on napsi- ja suitsusõpradele tihtipeale kui hane selga vesi. Inimene ise ei oska ju ette kujutada, millist laastamistööd joovastava kraamiga liialdamine ja sigaretilembus tema kehas teha võivad. Kui oskaksid, vahest suudaks nad aegsasti järele mõelda, enne kui huvi hobiks muutub.

Kuressaare haigla raudvara, legendaarne patoloog Jermolai Rodionov teab oma töö tõttu väga hästi, milline näeb välja end surnuks joonud inimese maks või kroonilise suitsetaja kops. Ja mitte üksnes teab, vaid oskab seda ka värvikalt kirjeldada. Sest tema eest lahkamislaualt on jooma- ja suitsusurma läinuid läbi käinud rohkem kui küll. Siinkohal olgu öeldud, et lahkamislauale ei satu sugugi kõik lahkunud. Ikka üksnes need, kelle surma põhjus tuleb välja uurida või eluajal saadud diagnoos kinnitada.

Tervise arengu instituudi andmeil suri maksa alkoholtõppe Saare maakonnas mullu 20 inimest, hingamiselundite kasvajad aga said saatuslikuks tosinale.

Tõsi, hingamiselundite vähk võib tabada ka neid, kellel alko- või suitsulembusega midagi pistmist pole. Sellised juhtumid aga on siiski vähemuses.

Tagasi üles