Perelepitus kui lapse huvidest lähtuv lahendus

Signe Riisalo
, sotsiaalkaitseminister
Copy
Signe Riisalo
Signe Riisalo Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

"1. septembrist saab kasutada riiklikku perelepitusteenust, mille tulem ehk täitedokument kohustab vanemaid perelepituses sõlmitud kokkulepetest ka kinni pidama," kirjutab sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Ühtlasi kaasatakse riikliku perelepituse protsessi lapsed, et nendegi soovid ja vajadused oleksid nähtavad. Perelepitusteenus ise on Eestis saadaval juba üsna pikka aega, kuid konkreetsete kohalike omavalitsuste või perede enda rahastusel. Nüüd hakkab teenust osutama aga sotsiaalkindlustusamet, mis muudab selle kättesaadavaks ja sisult ühetaoliseks kõikjal Eestis. Perelepituse eesmärk on lahendada kohtuväliselt erinevaid lapsega seotud küsimusi, näiteks suhtluskord ja elatis.

Perelepituses mitte ei taastata paarissuhet, vaid püütakse jõuda mõlemale vanemale sobivate lahendusteni, lähtudes esmajoones lapse huvidest. Paarisuhte lõppemisel ei lõpe ju vanemlussuhe ega lapse vajadus mõlema vanema järele. Nii on perelepituse fookus vanemate koostööl, mille raames on võimalik kokku leppida lapsega suhtlemise õiguse ja alaealise lapse elatist puudutavates küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles