JUHTKIRI Asjalikud ettepanekud väärivad toetust

Saarte Hääl
Copy
Tiirimetsa lähistel metsas asuvale Vananõmme kangelaskalmistule on maetud 244 luustikku.
Tiirimetsa lähistel metsas asuvale Vananõmme kangelaskalmistule on maetud 244 luustikku. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Aasta lõpp läheneb kiiresti. Selleks ajaks peaks Eesti Isamaa ministrite lubaduse kohaselt punamonumentidest puhas olemas. Tundub, et niisama lihtsalt see siiski ei käi.

Kooskõlastusringile on küll saadetud eelnõu, mis seob selle tegevuse pigem ehitustemaatikaga ja peaks monumentide eemaldamise lihtsamaks tegema, kuid kultuuriministri vastuseis kõlab üsna mõistlikult. Kultuurimälestiste ja muinsusobjektide üle ei tohiks tema arvates selliste seadustega otsustada.

Keegi ei vaidlusta seda, et monumendid peaks teisaldama või neutraliseerima, iseasi, kuidas seda teha. Igatahes mitte kiirustades, et poliitpunkte teenida.

Sõrve muuseumi esindajate ettepanekud on asjalikud. Nemad annaksid ajaloole teistsuguse mõõtme, selmet monumendid kivipurustajasse saata. Samamoodi väärib toetust nende ettepanek matta kõik punasõdurid ühte paika. Olgu selleks paigaks siis Vananõmme või mõni muu kalmistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles