Saaremaa vallavalitsus kuulutas välja Eerik Haameri nimelise kunstiauhinna konkursi

Saarte Hääl
Copy
Eerik Haamer. Ruhnu kalurid. Kalurid. 1937. Õli
Eerik Haamer. Ruhnu kalurid. Kalurid. 1937. Õli Foto: Kumu

Eerik Haameri kunstiauhind omistatakse eesti autorile, kelle 2021. aasta loomingus on kunstiliselt kõrgel tasemel mõtestatud Eestimaa saatus ja siinsete inimeste elu.

"Eelistatud on merega seotud saareline eluviis, kodumaalt välja rännanute käekäik mujal maailmas ning inimsust laiemalt puudutavad eksistentsiaalsed teemad ja üldinimlikud väärtused,“ selgitas vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Kristel Peel.

Kandidaate auhinnale võivad esitada kõik kunstiga seotud institutsioonid ning kandidaatideks saavad olla eri valdkondades ja tehnikates tegutsevad kunstnikud nii eksponeeritud üksikteoste kui ka näitusekomplektidega ja kunstiteadlased-kuraatorid näituseprojektide või trükistega, mis on avalikult eksponeeritud või välja antud jooksval kalendriaastal.

Kirjalikke ettepanekuid Eerik Haameri kunstiauhinnale koos asjakohase põhjenduse ja dokumenteeritud materjaliga (fotod, video vms) oodatakse 11. oktoobrist kuni 5. detsembrini 2022 kella 24-ni e-posti teel raegalerii@kuressaare.ee või aadressil Raegalerii, Tallinna tn 2, Kuressaare 93819.

Eerik Haameri nimeline kunstiauhind koosneb mälestusesemest, aukirjast ja stipendiumist suurusega 2000 eurot ja see antakse üle 2023. aasta jaanuaris. Lisaks saab tunnustuse väärinud autor võimaluse korraldada isiknäituse Kuressaare Raegaleriis 2024. aasta veebruaris.

Eerik Haameri nimelise kunstiauhinna varasemad laureaadid on: Uno Roosvalt (2017), Karel Koplimets (2018), Juta Kivimäe ja Isabel Aaso-Zahradnikova (2019), Enno Hallek (2020) ja Aksel Haagensen (2021).

Haameri nimelise kunstiauhinna asutas 2017. aastal Kuressaare linnavalitsus ning selle eesmärk on tunnustada silmapaistvaid saavutusi kunsti valdkonnas ja jäädvustada Saaremaalt pärit kunstnik Eerik Haameri mälestust.

Eerik Haamer

(17.02.1908 Kuressaare – 4.11.1994 Kungälv, Rootsi) oli Pallase kunstikoolkonna esindaja ja üks 20. sajandi silmapaistvamaid Eesti maalikunstnikke, kuigi tema elutee pikem osa möödus pagulasena Rootsis elades. Inimese ja teda ümbritseva keskkonna kujutajana lõi ta sisutihedaid ja säravaid teoseid kõigil oma loomeperioodidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles