MUHU UUDISSED Tarkus tarviline vara

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis.
Irena Tarvis. Foto: Erakogu

Lapsed oo nüid kenaste uie kuolivuastaga ää arjun ja nõnna oo just paras aeg lapsevanematel kua ennassid selle rivi piale sättida. Neh, et laste vaim ikka virge seesaks, siis oo taris ikka ieskuju mõttes omal kua pirekse kuolitarkust juure ammuta.

Neh, ju just sõukse mõttega sie täiskasun õppijate nädal oogid just nõukse aja piale sätitud.

Sievuasta igatahes oo täiskasun õppijate nädal 12.–23. oktoobril. Nõnna et ikka tüki kauemini kut üks nädal. Ja Muhus õpetatse sedaaegu ikka kohe paljusid asju. Ja neid “kuolimajasid” oo siis ikka just igas Muhu suare nukkas.

Mitu kuolipääva

Koguva Vanatoal oln eile õhta kellu kuiest kohe sissejuhatuseks riitidega värvimise tüötuba.

Nõmmküla tüökojas oo kohe ühna mitu kuolipääva. Sisa Kristjan oo sial kuolmeistriks ja sial oo kua esimene kuolipäe juba ää oln. Järgmine tuleb viieteistmendamal kuupääval, siis laupa neh. Ja siis viel järgmine kahekümne teesel. Kristjani käe all suab tiha metallist ehteid. Ta ise tieb ju nii tulisema kenasid! Ennassid tuleks ikka aegsast Kristjanile kirja kua anda. Sialne kuolitund oo poole pitkem kut Liiva kuolis oo – ühtekokku pooltesn tundi ja kuoliraha küsitse kümme eurut. Mudud Kristjan tuletab miele, et tüökojas oo viluvõitu kua, et tuleks ikka midad soemad üle abude aada.

Ja mudud oo kuolitunnid roamatukogudes. Just mõlemis. Liiva roamatukoguse tuleb kahekümne teesel kellu ühestteistmest Lõetsa Tähvena Annely, ristinimega Holm, rahvale õpetama, mil moel suaks ettevõtlikuks inimeseks. Taa ise oo selle kunsi easte kätte suan. Ja irmuskena, et ta täib nõuksi nõkse teestega kua jägada.

Ja Hellamoa roamatukogus olli eile keskomingust Smuuli loomingu luule ja muusika põimik. Neh, ikka mienutuseks viel, et Tooma Juhanil olli küinlakuu sihes sajas sünnivuastapäe. Ja kahekümne viiendal oo seenioride tervisetund. Sie masu esimene nõuke ja neid tuleb siis viel. Ja sellekorra tuleb õpetajaks Valga Triin. Neh, ta nüid seda meditsiiniasja ise õppeb ju. Ja roamatukogude kuolitunnid oo puhta tuimuidu.

Õpetatse apurokka tegema

Aga Hellamoa külakeskuses suab täna õhta kellu viies, ühe euru iest kindapärade kudumist õppida ja oome õhta kellu viiest õpetatse jälle apurokka tegema. Ja selle iest küsitse juba viis eurut. Neh, toedumaterjaal oo puodis ju kallis. Seda ep jägata muedu kätte. Aga ilma tuhli ja jahuta ikka rokka ep kieda.

Ja kahessateistmendal õpetatse külakeskuses süüteruosisid tegema ja kahekümne seitsmendal kua miskitsorti ehteid ja.

Ja Mõegaküla Jaagul suab Velli juures ennassid koolita laupa. Külasema Silla Mall tuleb sõnna õpetama metallravaga nipskottide tegemist. Kellu kahestteistmest. Ja Muhu muuseumis oo viieteistmendal leheriisumise talgud, kus Muhu laulusid tüe kõrvas õppida suab.

Ei neh, seda tarkust, mis Muhu suare piale juure tuleb!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles