MUHU UUDISSED Muhus tuleb vastlarull

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Ma sii mineva nädali juba tegi pissitassa akatust, et laupa oo kahessateistmes ja siis oo ju Tooma Juhani sünnivuastapäe. Mudud Koguvas tähistatse nõukest asja. Keskomingust kuni lõunani välja. Et umbest ühe süömavahe suab sial äe pidada. Neh, ühestteistmest lähäb paneb Rannamäel Juhani kuju juures ikka küinlad kua põlema ja siis sialt kuipides mudud kunstitalli, kus uus näitus avatse – “Juhan Smuul ja teater”.

Neh, ja poolest kahestteistmest siis istutse juba Välja tuppa suoja ja Eda riagib just täpsest sest tiemast, misest näituskid oo, ähk siis “Juhan Smuul ja teater”.

Mudud võib selle pääva masu keskööni kua Koguvas kõõnusta. Sest neh, õhta kellu seitsmest oo Vanatoal mälumäng jälle. Kord oo ikka endistviiti. Et kolm eurut oo nägu ja kohjad tuleks ette kindi kua panna. Kis oo köin, nie tiadvad ja kis põle, siis suab Vanatoalt ju järgi uurida ometiks.

Aga tuleva teisibe oo vastlapäe. Sellepääva tuleks justkut ligu laska. Neh, kas lund oo või põle, kisse täpsest täna viel tiab. Aga üks mis kindel: vastlarull tuleb. Kui ep sua kõlguga mäest alla, siis kilekoti selgas ikka sõita annab. Meite valla ariduse- ja kultuuriasutused oo nüid seljad kokku pannud ja korraldavad vastlabe õhta ühe vägeva vastlarulli. Kellu viiest nuordekeskuse juures. Neh, mäest alla rullida suab ja sigu suab aada. Nüidsel aal mudud ep tia, mispidi sie sigade aamise kurss olema piaks, kas aida kut muiste või tükkis aast välja. Sest nõukest irmu Muhus paerss põle, et kodusiad põldu rüistma lähtvad, aga nie va metsanotsud kippuvad kangest õuesid üles kündma. Nõnna, et äkist piaks tükkis siad kottu metsa aama? Juu sie näeb. Ja tegemist oo muudkid. Taskulamp ja tüökindad tasuks likki võtta ja kõlk või kilekott kua (neh, nõnna kut ilm oo selle õhta vidusel).

Ja tuleva riede oo vabariigi vuastapäe. Meite valdas tähistatse seda juba kolmat korda järjest Liiva linna keskväljaku pial. Pääva kellu kahestteistmest. Neh kena ju värskes õhkus perega pirekse aega viita ja suab ju pärast seltsis Liiva puodigid minna kasvõi.

Ja lõpetuses üks rõõmusõnum viel. Liiva Tõnissel oo nüid jälle süömakoht. Suab suppi ja praadi ja koek ja kohve oo kua mudud kenaste lettis. Ikka uuritse, et ons kallid innad kua. Sial oo nõuke uhke asi, et oo puhas kualukaup. Maksad just selle järgi, missa omale oled taldriku piale kokku kormitsen. Kis oo näljasem, sie maksab pirekse änam kut nie, kis oo vad nirud süöma.

Neh, lõunat akatse pakkuma iga päe kellu kahestteistmest. Uksed uu juba varatsemini lahti.

Vat sõuksed luod. Olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles