JAANUS TAMKIVI "Teame juba ajaloost, mida tähendab jääda hullumeelse naabri haardesse!"

Saarte Hääl
Copy
Jaanus Tamkivi
Jaanus Tamkivi Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Kallid saarlased! Austatud külalised! Täna seisame siin, et tähistada väärikalt meie vabariigi aastapäeva. Möödub juba 105 aastat ajaloolisest päevast, kui hakkajatel eesti meestel õnnestus ära kasutada tekkinud ajalooline võimalus ning kuulutada välja eestlaste oma riik: Eesti Vabariik," ütles Saaremaa volikogu esimees Jaanus Tamkivi oma tänases aastapäeva kõnes.

Avaldame kõne täiskujul:

"Reaalsuses sai värskelt sündinud riik vaba olla küll vaid ühe päeva. Üks okupatsioon asendus tookord kiirelt teisega, kuid fakt vabast eestlaste riigist oli ajaloo jaoks sündinud. Esimest korda kogu varasema ajaloo vältel oli nüüd eestimaalastel olemas oma riik. See tähendas meie rahvale ajaloos suurimat pööret. Tolleaegse Maapäeva poolt välja kuulutatud dokumendis "Manifest kõigile Eestimaa rahvastele" kuulutati Eesti iseseisvaks demokraatlikuks vabariigiks, tuginedes rahvaste enesemääramise õigusele ja viidati eestlaste kustumatule tungile iseseisvuse järele ning soovile saada kultuurrahvaste pere vääriliseks liikmeks.

24. veebruarist aastal 1918 sai alguse Eesti Vabariigi teekond läbi keerulise ajaloo. Ajaloo, kus teadagi jõud ja õigus on kahjuks olnud ikka pigem suurte käes ning väikesed riigid on saanud ajaloos kesta vaid tänu visadusele, töökusele ja tarkusele. Nii olemegi jõudnud tänasesse ja meie kõigi tähtsam, meie oma riik on alles ja olemas. Ja mitte lihtsalt olemas, vaid ta on ka tubli ja edukas ning meie eestlaste keel ja kultuur on hoitud ning kaitstud.

Kuid kahjuks – Euroopa taevas on tumedad sõjapilved. Möödunud aasta on olnud kõike muud kui tavapärane ja rahulik aasta. Meie kõikide päevad on olnud täis kohutavaid ja koledaid sõjauudiseid Ukrainast. Kogu pika aasta kestab Euroopa pinnal jõhker, mõttetu, täiemahuline sõda. Sõda, mis on toonud mõõtmatuid kannatusi ja purustusi ukraina rahvale ja riigile. Kuid see pole suutnud murda ukrainlaste tahet seista oma vabaduse ja iseolemise eest. Meie, eestimaalaste ainus mõeldav roll kogu selles sõjakeerise kulgemises saab olla toetada Ukrainat nii kuidas vähegi suudame ja oskame. Kogu Eesti rahvas, ka me saarlased siin, oleme olnud selles väga pühendunud. Sest me tunnetame ja mõistame üsna selgelt – see kõik, kogu see koledus võid juhtuda ka meie õue peal. Ja me ju teame juba ajaloost, mida see tähendab jääda hullumeelse naabri haardesse.

Meie kõigi hool, tahe ja tarkus on see, mis ei lase sellel uuesti sündida. Olen selles veendunud ja kindel.

Head meie riigi sünnipäeva meile kõigile! Edu Eestile!"

- Saaremaa Vallavolikogu esimees Jaanus Tamkivi, 24. veebruar 2023

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles