Riigikohus jättis EKRE valimiskaebuse läbi vaatamata

Saarte Hääl
Copy
01.10.2021, Tallinn
E-hääletus, valimised.
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
01.10.2021, Tallinn E-hääletus, valimised. Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus jättis reedel läbi vaatamata Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kaebuse elektroonilise hääletamise tulemuste peale riigikogu valimistel, sest vabariigi valimiskomisjon ei olnud vaidlusalust küsimust veel lahendanud.

Vabariigi valimiskomisjon selgitas riigikohtule, et nad ei ole veel riigikogu valimiste tulemusi kindlaks teinud. Küll aga tegi 5. märtsil elektroonilise hääletamise tulemused kindlaks riigi valimisteenistus, kes korraldab otseselt elektroonilist hääletamist.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium selgitas, et kaebus valimisteenistuse toimingu peale tuleb kõigepealt esitada vabariigi valimiskomisjonile, mida EKRE ei ole valimiskomisjoni andmeil teinud. Riigikohtule saab kaebuse esitada alles pärast asja lahendamist vabariigi valimiskomisjonis. Seega ei kuulunud kaebuse lahendamine riigikohtu pädevusse ja see jäeti läbi vaatamata.

Riigikohtusse laekus neljapäeval EKRE kaebus, milles erakond vaidlustas riigikogu valimiste tulemuste kindlakstegemist vabariigi valimiskomisjoni poolt 5. märtsil ja lisaks soovis EKRE elektroonilise hääletamise tulemuste kehtetuks tunnistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles