AI Kas vestlusrobot on tark mees taskus või veel üks pulajutupaunik?

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
SAAREMAA GÜMNAASIUMI DIREKTOR IVO VISAK paneb tehnoloogiaeetika tundides õpilased teadlikult kasutama vestlusrobotit, et ühiselt jõuda tehisintellekti vooruste ja puudusteni.
SAAREMAA GÜMNAASIUMI DIREKTOR IVO VISAK paneb tehnoloogiaeetika tundides õpilased teadlikult kasutama vestlusrobotit, et ühiselt jõuda tehisintellekti vooruste ja puudusteni. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Uusimad avalikkusele kättesaadavad AI (artificial intelligence) ehk tehisintellektirakendused sunnivad küsima, kui kaugel on piir, kus inimese loodud abistajast saab miski, mis meie endi tahet ja arusaamu ümbritsevast ilmast muutma hakkab?

Tehisintellekt tegeleb meiega tegelikult juba ammu, kuigi enamus seda peaaegu ei taju. Kõige igapäevasem näide on otsingumootorid ja sotsiaalmeediaplatvormid, mille algoritmid meie käitumist, soove ja harjumusi reaalajas analüüsivad ning sellele tuginedes meid teatud sisu või teemade juurde suunavad. See on olnud suurkorporatsioonide ja valitsuste tasand.

Nüüd on aga lühikese aja jooksul hakanud levima tehisintellekti rakendused n-ö tavakasutajale. Möödunud aasta keskel tõusid teemaks tehisintellektil põhinevad pildigeneraatorid nagu Dall-E, Midjourney, Deep Dream Generator jne. Nende sisendiks on lihtsalt rida sõnu, mida arvuti püüab omal moel tõlgendada ja kokkuvõttes pildiliselt väljendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles