MUHU UUDISSED Kellel pühad, kellel argipäe

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Neh, kui nüid jälle selle pühadejärje pialt äe suab, juu siis asub argisemate aside juure. Ehkkid pool Muhu suart alles valmistub pühadeks. Aga sie asjaolu ep sega teist puolt miskil moel. Nõnna et kis tahab, pidagu pühi ja kis tahab, tehku tüöd.

Laupa kuulukse ühnagid tihe näputüöpäe tulavad. Kallaste Uie-Jaani Kätli õpetab just mõlemis Muhu raamatukogus näputüöd. Omingu kellu kümnest akatse pihta Liival. Oo ennegi sial Kätli käe all näputüöd tehtud ja tihasse ikka vielgid. Ja kellu ühest, siis korjab Kätli omad asjad sialt kokku ja paneb rüistes Hellamoa poole. Sest kellu kahest akkab Hellamoa raamatukogus laupane lõnga- ja lõllamisklubi. Esimesel kokkusuamisel tihasse tekstiilist nõelaroamatut, kus suab pärast kõik oma tarbilised asjad ja tüöpruovid sisse panna. Kaasa võiks võtta erinevaid kangatükka, tikkimislõngu, niidid-nõelad, kiarid, sõrmkübarad.

Materjaalid ja tüövahendid suab kua kohjapialt, kui omal põle. Osalustasu oo annetuslik. Võivad tulla kõik, nii edasijõudn kui ka päris algajad. Nõukest asja põle taris karta, et ma ep oska nii easte ja ma ep lähä. Kätli paneb kõik näputüöd tegema. Sii põle karta taris midad. Ega sedaviisi ep suagid asja selgeks, kui ep katsu mitte. Iseenessest ep tule midad. Ja põle nõukest asja üht, et mõnel oo mõlemad käed vassakud ja kõik sõrmed pöidlad. Sõuke oo paljast arvamine.

Neh, tüöd suab, aga lõbu suab kua. Juba riede õhta. Et sedakorda lõbu oo enne kut tüö. Sest riede õhta suab Hellamoa külakeskuse kinuse minna jälle. Oo sie uus, tulisema vägev kinu –”Savvusanna sõsarad”. Neh, olla kohe nõuke vilm, et alla kaheteistme vuastastel ep sünnigid vuadata mitte. Ja raha tahetse ikka neli eurut või viis eurut. Nõnna, kuidas kellelgi passis numbrid näitavad, neh. Ja alguse aaks oo mudud kellu seitse jälle.

Ja kultuuririndelt oo üks muailmatuma tähtis jutt viel. Meite valda otsitse kultuurijuhti. Neh, nõukest inimest, kis kõik selle vaimu- ja kehakultuuri tüö ää juhiks ja kenasti rois ojaks. Kõik nie sündmused ää korraldaks, mis taris oo. Olga nie või laupa ja pühabe või siis puole üö aegas. Je nie külakeskuse ja muud kultuuri ja spordi ielarved ja muud paprid piaks oskama kenaste kordas pidada ja üleüldse piaks üks okurootis inimene olema ja param ikka, kui kultuuritüöst kua midad mõikaks. Valla kodulehe pial oo kõik kenaste kirjas kua, et mis paramad omadused nõuksel inimesel viel piaks olema. Ja neh, et teeseks maiks tuleks omad paprid äe suata.

Vat sõuksed luod. Olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles