JUHTKIRI Tants ümber tondilossi

Saarte Hääl
Copy
Kuressaare Kaare 3 tondiloss.
Kuressaare Kaare 3 tondiloss. Foto: KARL JAKOB TOPLAAN / Saarte Hääl

Tänasest lehest saab lugeda sellest, kuidas ühel Kuressaare tuntumal tondilossil takistavad korda saamast jaburad seadused ja ametnike jäikus.

Aastaid tagasi Kaare tn 3 maja renoveerimise plaani võtnud ja nüüd asjaga tõsiselt tegelema hakanud majaomanik, noor hakkaja kinnisvaraarendaja sai hiljuti transpordiametilt teada, et hoone kordategemine on lennundusseadusega keelatud, kuna maja asub lennuvälja kaitsevööndis, kus lennuki maandumisel ja õhkutõusmisel juhtub kõige rohkem õnnetusi. Seega plaan ehitada kasarmuhoone ümber korterhotelliks, kus korraga viibib palju inimesi, on elanike elude ohtu seadmine. Kas pole mitte tobe hinnang?

Mõelgem korraks, kust lennuk üle lendab enne, kui maandub. Kas pole mitte hiljaaegu sinnasamasse kõrvale ehitatud Sirge Kodu puuetega inimestele, üle Marientali tee asub aina arenev Lilleküla, kuhu on lennujaamast Kudjapeni tehtud lugematuid detailplaneeringuid, ehitatud nii kortermaju kui ka üksikelamuid.

Valmis on ehitatud Kummeli toidupood, laienes Jysk, tuleb Lidl – inimesed on igal pool koos. Veelgi enam, tondilossi vahetusse lähedusse ehitatakse peagi jalgpalli sisehall. Kas siis nende inimeste elud, kes neis hooneis viibivad, ei olegi olulised? Seda enam, et endine kasarmuhoone on omal kohal seisnud aastakümneid ning lennuk lendab mööda hoopis eemalt.

Nimekirja, millistest hoonetest lennuk üle lendab, saab veelgi jätkata. Täna lendab lennuk maandudes üle Auriga kaubanduskeskuse, Ida-Niidu lasteaia, üle lugematute elumajade. Kas need peaks siis hoopis maha lammutama? Või ehitama uue lennujaama inimtühja piirkonda?

Mujal maailmas on lennujaamad ehitatud tunduvalt tihedama asustusega kohtadesse. Kui tihti kuuleme uudistest, et lennuk maandus elumajja? Vist mitte väga sageli.

Ehk jätaks need tobedad vastuväited – saaks ometi ühe tühjana seisva hoone korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles