Arnold Rüütlil on kaks sünnipäeva: mais ja augustis

Copy
Heiki Veidebaum koos Arnold Rüütliga
Heiki Veidebaum koos Arnold Rüütliga Foto: Erakogu

“President Arnold Rüütel on üks meie väga vähestest rahvajuhtidest, kel on kaks sünnipäeva. Sündinud on ta 10. mail, kuid samamoodi peaks talle õnne soovima augustis – ja mitte ainult riigipüha puhul –, sest kui 1991. a tagasipöördekatse ajal läinuks midagi valesti või teisiti, võinuks see Rüütlile maksma minna elu või vähemalt pika vangistuse kaasa toonud,” kirjutab Heiki Veidebaum, üks laulvas revolutsioonis osalenutest.

95. eluaasta algust tähistav president Rüütel on peaaegu ainus meie laulva revolutsiooni juhtidest, kes osaleb poliitikas ka täna. Kui praegune poliitika muutub üha tehnilisemaks, siis tema kuulub veel sellesse poliitikute põlvkonda, keda võib nimetada rahvajuhtideks. Kui ta rahvarohkesse kohta astub, pöörduvad kõik pilgud ja sumin vaikib. See oli nii aastakümneid tagasi ja on ka praegu.

Arhitekt Ignar Fjuk on öelnud, et Rüütlis peitub midagi ürgset. Nii see tõesti on. Ühtaegu mere äärest ja südamaalt pärit Rüütli lapsepõlves oli tema esimene amet mereäärse karjapoisi töö. Nõnda ühendab ta nagu kogu Eesti lugu, sest randlaste ja kaluriteta poleks Eestit – nõnda nagu poleks Eestit ka karjakasvatajate ja põllumeesteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles