KALLE LAANET Vaenamisest ja vabadusest

Kalle Laanet
, riigikogu liige (RE)
Copy
Kalle Laanet, justiitsminister (Reformierakond)
Kalle Laanet, justiitsminister (Reformierakond) Foto: Tairo Lutter

"Kui me tänapäeva Eestis vaenu õhutamisele tähelepanu ei pööra, siis tõenäoliselt saavad paljud inimesed ja võib-olla kogu meie ühiskond kannatada, ohus võib olla koguni meie iseolemine ja vabadus," kirjutab saarlasest justiitsminister Kalle Laanet.

Kõik muutub. Enam-vähem kahe ja poole tuhande aasta eest oma asju ajanud Herakleitos pakub ajaloolastele ja filosoofidele tänaseni palju ainet vaidlusteks ning isegi see pole mõne asjatundja meelest selge, kas niisugune isik üldse olemaski oli. Ometigi on üldiselt levinud teadmine, et just temalt pärineb tõdemus panta rhei ehk kõik voolab, kõik muutub. Rohkem kui Herakleitose isik pakub vaidlusi ja tõlgendusvõimalusi see mõttetera, kuid järgnevalt püsin üldlevinud tõlke ja tõlgenduse raames – kõik muutub.

Herakleitose ajal oli seadusi ja muid kehtestatud norme, keeldusid ja käskusid praegusega võrreldes vähevõitu, ja seda mitte üksnes tehnilistel põhjustel. Tehnilisteks pean siinkohal näiteks valdkondi, mida veel hiljaaegugi olemas ei olnud ja mis seetõttu ka seadustega reguleerimist ei vajanud. Küberkuriteod, mootorsõidukid ja tulirelvad kui niinimetatud kõrgema ohu allikad – nimekiri on pikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles