ANN TARKIN Kas lasteaiakoha saamiseks tasub pöörduda kohtu poole?

, saarlasest vandeadvokaat
Copy
Vandeadvokaat Ann Tarkin
Vandeadvokaat Ann Tarkin Foto: Erakogu

"Seadus ei näe ette, et omavalitsusel oleks õigus lapsele lasteaiakoht õigeaegselt andmata jätta üksnes seetõttu, et lasteaedades parasjagu piisavalt kohti ei ole," kirjutab saarlasest vandeadvokaat Ann Tarkin.

Koolieelse lasteasutuse seadus kohustab omavalitsust looma vanemate soovil kõigile 1,5–7 aasta vanustele lastele võimaluse käia vanemate elukohaks oleva valla või linna territooriumil lasteaias. Vastavast kohustusest hoolimata on hiljuti meedias palju kajastatud omavalitsuste suutmatust pakkuda kõikidele soovijatele lasteaiakohti. Erinevad vabandused taanduvad peamiselt asjaolule, et lasteaedades ei ole piisavalt kohti. Seetõttu pannakse lapsed ootejärjekorda koha vabanemist ootama. Ootamine võib aga tihti kesta mitmeid kuid ja tähendada lapsevanemale nii raskusi tööle naasmisel kui ka täiendavaid kulutusi lapsehoiule.

Seadus ei näe ette, et omavalitsusel oleks õigus lapsele lasteaiakoht õigeaegselt andmata jätta üksnes seetõttu, et lasteaedades parasjagu piisavalt kohti ei ole. Olukorras, kus omavalitsus siiski kohtade puudusele tuginedes oma kohustusi ei täida, kõlab aina tihedamini soovitus pöörduda nõudega kohtu poole. Kas ja millega peab aga kohtu poole pöördudes arvestama?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles