Algab Saaremaa pikim muusikaüritus - Mustjala festival

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Ninase patarei on läbi aastate olnud Mustjala festivali populaarne esinemispaik.
Ninase patarei on läbi aastate olnud Mustjala festivali populaarne esinemispaik. Foto: Mari Tammesalu

Täna algab pikkade traditsioonidega Mustjala festival, mis läbi aastate on toonud Saaremaale eriilmelisi muusikuid.

Viimastel aastatel on kontserdid toimunud suuremalt üle terve saare. Sellel suvel on kolme nädala vältel plaanis 12 eriilmelist kontserti, kus astuvad üles muusikud nii Eestist kui ka kuuest välisriigist.

Festivali kunstilise juhi Aare Tammesalu sõnul koondub tänavu tähelepanu viiulile ja viiulimängule erinevates žanrites ning avaldumisvormides. Ajastu instrumentidel kõlab vitaalne barokk, täiusliku ilu ja harmoonia kehastub Bachi, Mozarti ja teiste suurte meistrite loomingus, tunderikkaid romantilisi hoovusi tasakaalustavad XX sajandi novaatorlikud ideed ja tänapäeva jahe pragmaatilisus.

"Universaalse pillina naudib viiul improviseerimisrõõmu džässis, õõtsub swingilainetel, vaatab läbi folkmuusika rahvaste kultuuriloo sügavustesse ning trügib esiritta funkbändis. Olen veendunud, et hea muusika muudab Saaremaa suve täiuslikuks," lausus Tammesalu.

Festivali avakontserdil Mustjala päevakeskuses astuvad üles viiuldaja Paula Šumane, pianist Irina Zahharenkova ning tšellist Aare Tammesalu. Kuna fookuses on viiul, siis kindlasti väärib ka suuremat tähelepanu Eestis hetkel väga nõutud ja suurepärasel tasemel viiuldaja Triin Ruubel, kes astub üles koos pianist Kärt Ruubeliga 28. juunil Saare KEK-is, Kuressaares.

Festivalil kuuleb ka folkmuusikat ansambli Pasztorhora (Ungari) esituses Sõrve Külastuskeskus ning ei saa kuidagi ka ilma funk-muusikata - lõppkontserdil esineb Triigi Filharmoonias Siim Aimla Funkband.

Muusikat viiakse ka Muhu saarele, Muhu veinitallu. 4. juulil astub seal üles ansambel Titoks. Festivalil on suur rõõm, et sellel aastal on programmis ka teatrihuvilistele midagi meelepärast - 8. juulil saab nautida Tagaranna kalurikülas Patrick Süskindi näidendi „Kontrabass“ komödramaatiline (ette)lugemist näitleja Andres Raagi (Tallinna Linnateater) poolt.

"Programmi kokku pannes soovisime pakkuda võimalikult laia muusikaelamust ning võimalust avastada Saaremaa rohkem ja vähem tuntuid paiku. Meie missioon ja südameasi on luua võimalusi nautida heal tasemel muusikat ka väiksemates kohtades." ütles Tammesalu.

Mustjala festival toimub Saaremaal 25. juunist - 16. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles