KAASTUNNE LÄHEDASTELE Puugitõve tõttu halvatuks jäänud saarlane Kaspar suri

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kaspar Mäeots
Kaspar Mäeots Foto: Erik Tüür / Saarte Hääl

Ööl vastu jaanipäeva suri puukentsefaliidi tõttu halvatuks jäänud saarlane Kaspar Mäeots. "Mis täpselt juhtus, seda ei tea praegu veel keegi – arstide seisukohta pole meieni veel jõudnud," ütles Kaspari isa Jaanus Mäeots, kelle sõnul suri poeg une pealt.

"Tulime nädal aega varem Tallinnast uuringutelt tagasi Kuressaare haiglasse," rääkis Kaspari isa Jaanus. "Kaspar oli nädal aega intensiivraviosakonnas ja samal päeval läks ta õendushooldusosakonda. Kõik oli korras, hommikul veel võimlesime. Pärast seda oli ta väsinud ja magas."

Jaanuse sõnul magas poeg ka õhtul.

"Esimesel õdede ringkäigul kella 12 paiku öösel oli Kaspariga kõik korras, aga kui nad kella kahe paiku teisele ringile läksid, oli poeg juba surnud," lausus Jaanus Mäeots.

Isa hinnangul läks poja taastumine hästi – Kaspar suutis juba jalgu liigutada, ka liigesed liikusid. Ka Kaspar ise oli paranemise osas lootusrikas, kuigi kasutas viimase ajani hingamisaparaati.

"Aga ju siis ei pidanud organism lihtsalt vastu," järeldas isa Jaanus.

Kaspari lähedased on tänulikud kõigile, kes meest tema paranemise nimel aidanud ja toetanud on.

Kahe lapse isa ja omaenda kulleriteenusefirmas tegutsenud ettevõtja Kaspar Mäeotsa elu muutus järsku mullu 5. augustil. Vastu hommikut ärkas Mäeots tundega, et tema parem kehapool oleks justkui halvatud.

Mees toodi ruttu Kuressaare haiglasse, kus tema olukord aga kiiresti üha hullemaks muutus. Arstide hinnangul oli Kaspari seisund kriitiline, mistõttu pandi ta kunstlikku koomasse ja viidi kopteriga Tallinna haiglasse. Seal diagnoositi saarlasel raskekujuline puukentsefaliit.

Neli nädalat pärast koomasse viimist hakkas Mäeots siiski tasapisi teadvusele tulema. Selleks ajaks oli ta pealinnast tagasi Kuressaare haiglasse toodud.

Koomast ärganud, selgus kahjuks, et mehe kehaosad olid suures osas halvatud. Samuti ei suutnud ta enam iseseisvalt hingata.

Järgmistel kuudel hakkas Kaspar haigekassa pakutavate taastusraviteenustena saama massaaži ja füsioteraapiat. Kõigepealt suutis Mäeots liigutada ainult varbaid, hiljem juba jalgu. Samuti sai ta tõsta oma puusi.

Selleks, et vend oma raviprotsessis õigeid teenuseid saaks ning oleks võimalik Kaspari pikaajalise taastusravi ja füsioteraapia eest maksta, asutas Kaspari vend Kaarel Mäeots Gofundme veebilehel Kaspari heaks fondi. Samuti kogusid annetusi Tallinna tervishoiu kõrgkooli õetudengid ja Kuressaare haigla toetusfond, et aidata Kasparile soetada trenažöör, mille abiga noor mees taas püsti ja liikuma saaks.

Kaspariga juhtunu läks südamesse paljudele. Saarlase loo jäädvustas ka Austraalia üks suurimaid uudistekanaleid 7NEWS.

Saarte Hääle ja raadio Kadi toimetus avaldavad kaastunnet Kaspar Mäeotsa lähedastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles