MÄLESTAME Hüvasti, hinnatud giid Maria Peep

Saarte Hääl
Copy
Maria Peep 28. märts 1938 – 4. juuli 2023
Maria Peep 28. märts 1938 – 4. juuli 2023 Foto: Erakogu

4. juulil lahkus 85aastasena Maria Peep, keda kolleegid Saaremaa giidide ühingust meenutavad kui südamlikku, hoolivat, hea huumorimeele ja laia silmaringiga inimest.

Maria oli alati rõõmsameelne, hea jutusoonega, nalju tuli tal kui varrukast. Ta oskas oma sekeldusi ikka huumorivõtmes esitada. Maria oma laialdaste teadmistega oli hinnatud giid.
Urve Vakker

Minu koostöö Mariaga on olnud pikk. Selle algus jääb enam kui veerandsaja aasta tagusesse aega. Kutsusin ta giidiks Saaremaad külastanud Soome Majakaseltsi grupile. Sõitsin ise selle reisi kaasa ning kui retk lõppes, küsis selle Eesti-poolne korraldaja, majakaraamatute autor Peeter Peetsalu minult: “Kust sa küll sellise giidi välja võtsid?” Maria omamoodi rahulik esinemine, mis kantud headest teadmistest, segatud mõnusa huumoriga, jõudis sajaprotsendiliselt kohale.

Paljude hilisemate aastate jooksul on Maria olnud giiditöös hea kolleeg. Kui ma ise olin hõivatud muude tegemistega ja giiditööd teha ei saanud, oli Maria alati üks kindel inimene, kes välja aitas. Pikka juttu polnud tarvis: kuupäev, kellaajad, töökeel – ja kõik toimis. Aitäh, Maria.
Aado Haandi

Maria oli giidi ametile väga pühendunud. Alati oli ta valmis bussi astuma ja ekskursiooni juhtima. Tema elu värvikaid lugusid mäletavad veel kaua nii turistid kui kaasteelised. Head teed, meie kolleeg, armas Maria!
Tiiu Kiil

Maria Peep oli nagu minagi Valga tüdruk ja kokku saades me rääkisime ikka ka kodukandist. Tal oli palju huvitavaid mälestusi. Ta oli imeline vanaema ja vanavanaema, kes pidevalt hoolitses järeltulijate eest ja toetas ning utsitas neid õppima.

Mis kõige tähtsam – ta oli ka väga hea soome keele õpetaja, keda kutsuti tunde andma isegi mandrile. Ka giiditöös oli ta põhjalik ja teadis huvitavaid nüansse nii mõnestki kohast. Oli au teda tunda. Puhka rahus, Maria.
Elle Mäe

Aastate jooksul õppisin Mariat tundma kui heasoovlikku, abivalmis, kohusetundlikku ja alati toetavat kolleegi.

Rikas teadmistepagas, temale omane huumorimeel, kirg oma töö ja huvi meid ümbritseva suhtes on omadused, mis jäävad Mariat meenutama. Puhka rahus, Maria, Saaremaa giidide ühingu auliige.
Merike Kivilo

Maria oli soe, südamlik, hooliv, hea huumorimeelega ning suure õpihimuga tark ja hooliv inimene. Tema aktiivne ellusuhtumine oli nakatav pisik teistelegi.
Õnne Raamat

Печаль утраты омрачила день,
Но навсегда от нас ты не ушла.
Ты просто как бы отступила в тень
И с нами здесь, такая, как была.
Мария, светлая память тебе…
Tatjana Abramova

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles