JUHTKIRI Anname kaitsealale rahu

Saarte Hääl
Copy
Haruldane Russowi sõrmkäpp Saaremaal Viidumäe allikasoos. Liigirikkaid allikasoid on Eestisse alles jäänud väga vähe.
Haruldane Russowi sõrmkäpp Saaremaal Viidumäe allikasoos. Liigirikkaid allikasoid on Eestisse alles jäänud väga vähe. Foto: Rein Kuresoo

Keskkonnaameti Viidumäelt lahkumine on vastavates ringkondades tekitanud üksjagu frustratsiooni. Looduskaugel inimesel on ilmselt raske mõista, millise tähtsusega on üks pika ajaloo ja suurte väärtustega looduskaitseala koos sealse keskusega. Talle võib tunduda, et Saaremaa ainukese hästivarustatud loodusõppekeskuse kadumine senisel kujul on kohalikule kogukonnale halb. Hoopiski mitte.

Tegelikult on keskkonnaameti samm üllas, oma lahkumisega tehakse loodusele ruumi. Seal saavad nüüd taimed, linnud ja loomad lõpuks ometi rahus olla. Looduskeskuses pole vaja ühelgi teadlasel ega välitöölisel ööbida. Milleks uurida, milleks sorkida? Kõige parem oleks lasta loodusel omaette rahus olla.

Siit tekib küsimus, milleks jääda poolel teel peatuma? Vaatame ikka suurt pilti. Tegelikult tuleks kaitseala ümber ehitada aed ja ka kõik sealsed inimsoost elanikud mujale kupatada.

Kõige parem on loodust kaitsta siis, kui inimene loodusest eemaldada ja talle loodusest mitte midagi rääkida.

Ja haridussüsteemis tuleks mõelda ka laiemas pildis. Loodushariduse andmine ei ole ju kasumlik projekt. Üldse, mitut üldhariduskooli te teate, kus päeva lõpuks on teenitud kenake summa? Majanduslikult läbikukkunud projekt see haridus...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles