Parim haakrik oli haikala selgroolülidest jalutuskepp

, Saaremaa muuseumi peavarahoidja
Copy
Parima haakriku auhinna võitnud Urmas Priske.
Parima haakriku auhinna võitnud Urmas Priske. Foto: Priit Kivi

Kuressaare merepäevade raames korraldati taaskord haakriku ehk merelise vanavara laat. Kuigi haakrikuks nimetatakse mererannast leitud ja mere poolt (enamasti laevaõnnetuse kohalt kaldale uhutud) kasutamiskõlbulikke esemeid, võis seekordsel Haakriku laadal näha nii ehtsalt haakrikku, antiiki, vanavara ja mitmesuguseid kollektsioneerimisobjekte.

Geograafiliselt on laada haare aastatega laienenud. Lisaks Eestile, Lätile ja Leedule olid kaugemad külalised seekord oma kaubaga kohale tulnud isegi Ameerikast Floridast. Samuti on aasta-aastalt tõusnud saarlaste ja Saaremaa külaliste huvi väärtusliku vanavara – meie ajaloo – vastu. Nagu juba traditsiooniks on saanud, hinnati selgi aastal silmatorkavamaid väjapanekuid ja esemeid. Žürii koosseisus Priit Kivi (SA Saaremaa Muuseumi peavarahoidja), antiigi- ja vanavara asjatundja Andrus Aumees (Arensburg Antiik OÜ) ja merepäevade peakorraldaja Tiiu Tammoja (Kuressaare Kultuurivara) valisid 2023. aasta merepäevade parima ja hea haakriku, lisaks anti veel eripreemia silmapaistva eseme eest. Auhinnad pani välja merepäevade korraldustoimkond.

Parima haakriku auhinna pälvis rikkaliku merelise väljapaneku eest antiigikaupmees Urmas Priske, kes on ka varasemalt mitu korda selle auhinna pälvinud. Seekord torkas juba kaugelt silma tema kollektsioonis olnud eelmise sajandi algusest pärit haikala selgroo lülidest valmistatud jalutuskepp, mille oli ilmselt mõni meremees kaugelt reisilt suveniirina kaasa toonud. Päris haakrikku esindas üks merepõhjast välja toodud anum, mis pärineb 5. detsembril 1941 Lohusalu lähedal tuhandete Nõukogude sõjaväelastega uppunud reisilaevalt Jossif Stalin. Lisaks võis väljapanekus näha Hiiumaa meremeestele kuulnud dokumente, Häädemeestest pärit meremeestele kuulnud käsikirjalist laulikut ning sõnastikku, mis sisaldas sajanditagusele meremehele vajalikku sõnavara jpm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles