JUHTKIRI Illiku kumm kipub lõpuks katkema

Andres Sepp
, Saarte Hääle peatoimetaja kt
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Imekauni Orissaare üks pärle on Illiku laid, kuid see, mismoodi on viimased paar aastat aetud sealset restoraniäri, ettevõtjale au ei tee ja sunnib küsima, miks Saaremaa vald kui Illiku arendaja lepingupartner on aastaid lasknud piltlikult öeldes kummil lihtsalt edasi venida.

Meenutame, et Paap Uspenski veetav MTÜ Perekond Piidivabrik sai suure osa Illiku laiust oma hallata hoonestusseadmise lepinguga Orissaare vallalt 2017. aastal. Vägagi üldsõnalise lepinguga anti laid 35 aastaks rendile. Lühidalt öeldes on Perekond Piidivabriku kohus vastavalt lepingule laidu kui tervikut arendada, kuid sellest ei ole siiani ilmselgelt asja saanud. Jah, Illikul juba mitmendat aastat tegutsev restoran Köht on küll üks näide sellest, et midagi on justkui tehtud, kuid paraku ei suutnud arendaja sedagi toitlustuskohta avada ega pidada nii, nagu reeglid ette näevad.

Kui lugeda aastate vältel Saaremaa valla ametnike ja Illiku arendajate vahel peetud kirjavahetust, siis mustrina jääb silma, et vallavalitsus nõuab teavet arengute kohta ja arendaja selgitab omakorda, miks ühte või teist asja pole tehtud ja et tegelikult peaks vald neid erinevates tegevustes rahaliselt toetama. Seejuures – vald ongi andnud MTÜ-le aastate vältel kümneid tuhandeid eurosid tegevustoetusteks, millest lõviosa on kulunud ülipopulaarsete festivalide I Land Sound korraldamiskulude katteks. Sel aastal keerati esimest korda kraanid kinni. Pole ju välistatud, et valla antav raha kuluks Piidivabrikul advokaatidele maksmiseks. Erinevates vaidlustes vallavalitsusega.

Nii et suhted on teravad ja võimalik, et aastaid venitatud kumm hakkab katkema juba lähiajal. Tegelikult andis Saaremaa vallavalitsus juba 2022. aasta kevadel Piidivabrikule märku, et kui neil lepinguga võetud kohustuste täitmiseks võimalusi ei ole, tuleb leping ära lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles