Anna-Kaisa Oidermaa Kui laps läheb esimesse klassi

Saarte Hääl
Copy
Foto: Gerli Tooming

Terav silm võis juba juulikuu lõpus märgata poodides kõiksugu „Tagasi kooli!” kampaaniaid — ettevalmistused sügiseks on täies hoos. Uue kooliaasta algus on enamikule veidi närvesööv, aga eriti suur küsimuste hulk võib vallata vanemat, kelle laps seda teekonda septembris esimest korda alustab. Peaasi.ee kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa jagab soovitusi, kuidas oma last (ja ennast) kooliks ette valmistada.

Ehkki kooliealine laps võib tunduda vanemale üleöö väga suur ja iseseisev, on temalgi jätkuvalt tuge vaja. Ehk käis laps ka ettevalmistavas eelkoolis, ent päriselt uude elurütmi astumine on iga lapse jaoks väga suur elusündmus, mis vajab harjumist. Lapsed on erinevad ning mõni on koolitööde asjus iseseisvam kui teine. Võibolla piisab sellest, et oled lapsele vajadusel olemas, et kodustel töödel (kui neid antakse) järge peal hoida, koos kotti pakkida jne.

Võibolla vajab su laps aga sinu juuresolekut rohkem, et tal tekiks enda ja oma võimete suhtes usaldus. See on libe rada, kuna vanemana võib tekkida kiusatus last liigselt aidata või suisa tema eest õppima hakata. Seeläbi õpib laps aga vaid enda võimekuses kahtlema. Pea meeles, et hirm, ebakindlus ja eksimused on loomulik osa igast protsessist, sealhulgas koolis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles