Oma olümpiavõitjat peame mäletama

Veljo Kuivjõgi
Copy
Saaremaal sündinud maadleja Voldemar Väli.
Saaremaal sündinud maadleja Voldemar Väli. Foto: Geni.ee

"Eestil on seni olnud 25 olümpiavõitjat ja üks neist on Saaremaalt pärit Voldemar Väli. Teda peame mäletama," kirjutab MTÜ Väli Fond juhatuse liige Veljo Kuivjõgi.

Kes oli Voldemar Väli? Lihtne vastus oleks, et saarlasest olümpiavõitja, kes sündis Kuressaares 1903 ja suri Stockholmis 1997. Paraku on aga eesti maalikunstnik Valdemar Väli, kes sündis Läänemaal Kullamaa kandis 1909 ja suri Tallinnas 2007, kasutanud oma eesnimena hilisemal perioodil samuti nime Voldemar.

Risti–Virtsu maantee ääres on ka viit, mis näitab kuulsa eesti maalikunstniku sünnikodu asukohta. See on tekitanud parasjagu segadust, aga pühendume selles loos spordimees Voldemar Välile.

Paljudele saarlastele on tulnud üllatuseks, et meil on oma olümpiavõitja. Jah, ta elas Kuressaares 10 aastat ja alustas siin ka oma kooliteed.

Intervjuus spordiajakirjanik Tiit Karuksile rääkis Väli 1986. aastal, et just Kuressaares gümnaasiumipoiste uisutamisvõistluste vaatamine andis talle indu, et kui suuremaks saab, hakkab ka sporti tegema.

Hakkaski, ja veel väga tõsiselt. Kui ta sai aru, et oma väikese kehakaalu tõttu ta igal spordialal läbi ei löö, jäi sõelale omasugustega rassimine ehk maadlus. 19-aastaselt tuli ta esimest korda sulgkaalus (kuni 62 kg) Eesti meistriks ja tunnistati kohe ka turniiri parimaks maadlejaks.

Kahel aastal, 1928 ja 1929, tuli ta Eesti meistriks nii kreeka-rooma kui ka vabamaadluses. Edasi võistles ta vaid kreeka-rooma maadluses.

Olümpiavõit ei aegu

Seni teadsime, et Johannes Kotkas tuli 22 korda ja Voldemar Väli 19 korda maadluses Eesti meistriks ja need olid maadlejate tippsaavutused aastakümneid. Nüüd on aga Viljandist pärit Jaanek Lips, praeguseks 46-aastane, tulnud Eesti täiskasvanute meistriks vabamaadluses 27 korda ja kreeka-rooma maadluses 5 korda ehk kokku 32 korda.

"Alustasin helveskaalus ja nüüd maadlen kehakaalus kuni 61 kilo," selgitas kahel aastal ka veteranide maailmameistriks tulnud Lips.

Saarlastega Voldemar Väli teemal rääkides on ikka tulnud jutuks, et 95 aasta tagune aeg, mil Väli olümpiavõitjaks tuli, on niivõrd kauge aeg, et enam ei mäletata. "Paljusid ei mäletata, aga teda me peame mäletama," võttis teema kokku endine kooliõpetaja Endel Saun.

Seepärast on MTÜ Saarlasest Olümpiavõitja Voldemar Väli Mälestuse Jäädvustamise Fond asutajad Ants Nisu, Olev Kiirend, Riivo Vaet, Tiit Uspenski ja siinkirjutaja võtnud eesmärgiks teavitada maakonna elanikke kõigist meie tegemistest ning küll pikapeale jõuab rahva teadvusse ka tõsiasi, et meil on oma olümpiavõitja. Eestil on seni 25 olnud olümpiavõitjat ja neist üks on Saaremaalt pärit. Olümpiavõit ei aegu mitte kunagi!

EOK suurendas oma panust

Kui andsime tänavu varakevadel Eesti olümpiakomiteele teada, et soovime Kuressaare spordikeskuse ette püstitada Voldemar Väli elusuuruses pronksskulptuuri, kiitis EOK selle idee igati heaks ja lubas omalt poolt toetada 5000 euroga.

Oktoobrikuus kandis aga EOK MTÜ Väli Fond kontole üle 7500 eurot. Igati meeldiv otsus nende poolt! Eelmisel aastal Tartumaal Kambja vallas avatud Johannes Kotkase mälestuskivi püstitamist toetas EOK 5000 euroga.

Meeldiv on ka see, et Saaremaa vallavalitsus otsustas oma oktoobrikuu viimasel istungil toetada skulptuuri püstitamist 5000 euroga. Kõik viis algatajat on panustanud oma raha sellesse projekti vähemalt 500 eurot. Juba on kümme spordiveterani annetanud oma kuupensioni skulptuurifondi. Eesti jalgratturite liidu president Raivo Rand, kelle vanaisa oli saarlane, annetas 2000 eurot. Meie tänu kuulub ka praegustele vallavolikogu liikmetele. Nemad on panustanud oma isiklikku raha ligi 3000 eurot. Samapalju annetas Eesti maadlusliit. 

Läbi annetuste tõuseb teadmine

Nüüdseks on meil käimas kampaania, et kui ühel leibkonnal on võimalik annetada skulptuuri püstitamiseks 10 eurot, saavad sellest teada lisaks pereliikmetele ehk ka lähisugulased. Kui iga maakonna elanik annetaks ühe euro, saaks kokku 32 000. Praeguseks on 68 000-eurosest eelarvest kaetud 44 000.

Tutvustava tekstiga flaierid, kus peal ka MTÜ Väli Fond kontonumber, saab võtta Orissaare, Liiva, Tornimäe, Valjala, Nasva ja Salme Coopi kauplustest, lisaks veel Kuressaare ringtee äärsest Päevaka söögikohast, Pöide Grilli restoranist ja Bivarixi rattapoest.

Pangaülekande tegemisel saame teada annetajate nimed ja selle üleskutsega on juba ühinenud 40 inimest. Aitäh! Heategevus on suur ja üllas tegevus!

MTÜ Väli Fond konto Swedbankis EE812200221081009016. Märgusõnaks "Skulptuur".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles