Aarne Mägi Tunnustus ei ole privileeg

Aarne Mägi
Copy
Aarne Mägi
Aarne Mägi Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Aasta alguses tunnustatakse inimesi ja tegusid nii maakondlikul kui ka riiklikul tasemel. Tunnustus ei ole privileeg, see on kollektiivne tähelepanu, millega kaasneb vastutus. Vastutus selle ees, mis veel ees oodata võib, mis minust ja minuga kaasamõtlejatest natukenegi sõltub," kirjutab Aarne Mägi, Hendrik Krummi nimelise kultuuripreemia laureaat 2024.

"Kultuur on teadmiste, väärtuste, käitumisnormide, mõtlemistüüpide, uskumuste, stiilikaanonite jms ühiskonnaelu intellektuaalsust väljendavate nähtuste kogum, mis saab sotsiaalselt toimida konkreetsete inimeste vahendatuna läbi kindlate sotsiaalsete suhete ja institutsioonide, vormununa esemelises keskkonnas ja suhtlemiskeeltes." Nii on mõistet "kultuur" selgitatud Eesti Entsüklopeedias.

Pea kõikide eluvaldkondadega seotud termin "kultuur" on omamoodi üldistus, ilma milleta oleks ühe piirkonna, rahvuse või kogukonna enesemääramine võimatu. Kultuuriga seonduvad omadused, tegevused ja tagajärjed on tugevalt seotud rahvuse, keele ja kohaga, väljakujunenud ühiskondlike mudelitega, kultuuriline info kandub edasi kogukondliku tegevuse kaudu. Nagu me teame, on kultuuridel erinev sisu, mis on seotud piirkondadega, kontinentidega ja ka näiteks sealt tulenevate klimaatiliste oludega. Neid tingimusi on veel, ka selliseid, mis aja jooksul on kultuure hävitanud või uusi juurde tekitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles