Vanarahvas teadis, et salajutt läheb haisema. See on ikka nii!

Saarte Hääl
Copy
SAAREMAA RADARI mõõteulatus ulatuks oluliselt kaugemale läände Läänemerele kui olemasolevate Sürgavere ja Harku radarite puhul.
SAAREMAA RADARI mõõteulatus ulatuks oluliselt kaugemale läände Läänemerele kui olemasolevate Sürgavere ja Harku radarite puhul. Foto: Taavi-Aadu Ait

Infoga on huvitav lugu. Seda võib varjata, kuid kui ta tahab, tuleb ikka välja. Varem või hiljem. Parem on varem, sest siis on aega atra seada, läbi rääkida ja riske hinnata. Kuid rahvatarkus ütleb ka seda, et parem hilja kui mitte kunagi.

Rääkides Saaremaa vallavalitsuse kommunikatsioonist Kihelkonna kanti Varkja külla plaanitava keskkonnaagentuuri ilmaradari teemadel, tuleb tõdeda, et valesti on läinud peaaegu kõik, mis minna sai. Üks asi on see, et vallavalitsuse infoleht Saaremaa Teataja ruttas eelmisel nädalal sündmustest ette ja rääkis Varkja ilmaradari püstitamisest juba päris kindlas kõneviisis. See oli viga ja see on parandatud.

Kuid vaatame seda lugu veidi pikemas ajalises perspektiivis ja selleks annab võimaluse huvitaval kombel just eile kliimaministeeriumi dokumendiregistris avalikustatud kirjavahetus. Sellised kirjad peab seaduse järgi registreerima avalikkuse jaoks kohe, kuid nüüd juhtus see täpselt aasta hiljem. Ja teada saime seda, et juba 13. veebruaril 2023 küsis keskkonnaagentuuri arendus- ja planeerimisosakonna nõunik Avo Sipelgas Saaremaa vallalt: "Saan aru, et sellise rajatise ehitamiseks on vaja paljude instantside kooskõlastused, kuid kõige tähtsam on ikkagi kohaliku omavalitsuse seisukoht. Planeerinud oleme ehitustegevuse aastasse 2024, hetkel tegeleme eeltegevustega."

Ja valla planeeringuspetsialist Piret Paiste vastas nädal hiljem: "Arutasime teemat planeeringuteenistuse koosolekul. Asukoha osas hetkel vastuolusid ei tuvasta, seega saate taotleda ehitisregistri kaudu projekteerimistingimused."

Võib-olla läinuks hoopis teisiti, kui vallavalitsuse planeerimismeeskond oleks aasta tagasi ära tabanud, et nii suurest rajatisest võib tekkida küsimusi, näiteks mõjude osas inimeste tervisele, rääkimata visuaalsest küljest. Paraku ametkonnad vaikisid ja suur uudis ilmus välja alles oktoobris, kui keskkonnaagentuur oli korraldanud augustis riigihanke kahe uue radari ostmiseks.

Oktoobri alguses kirjutasime sellest Saarte Hääles ja alles siis said ka kohalikud elanikud nende tagaõue plaanitavast arendusest kuulda. Kogukond ärkas ja saatis kuu aega hiljem vallavalitsusele esimese protesti. Kuidas vallavalitsus reageeris? Kõigepealt salastas pöördumise ja seejärel oma vastuse sellele. Jaanuaris saatis kogukond uue pöördumise. Mida vallavalitsus sellega peale hakkas? Nad salastasid ka selle kirja!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles