Liiga kallis hooldekodukoht

Saarte Hääl
Copy
Hooldekodu Saaremaa Valss. Foto on illustratiivne.
Hooldekodu Saaremaa Valss. Foto on illustratiivne. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Mullu juulist käivitunud hooldusreformi oodati pikisilmi. Pidi ju riik katma hooldekodude hoolduskulude osa ehk hoolduspersonali kulud. Hoolduskulude katmiseks said omavalitsused ise kehtestada piirmäärad, aga mitte nii madalad, et üheski hooldekodus pole selliste hoolduskuludega teenust võimalik saada.

Paraku läks teisiti. Saaremaa valla kehtestatud 400-eurone hoolduskulude piirmäär ei kata hoolduskulusid üheski valla ega kogu Eesti territooriumil asuvas hooldekodus. Seega tuleb kliendil – olenevalt hooldekodust, kus ta elab – hoolduskulude katteks juurde maksta vähemalt sada eurot.

Mullu suvel põhjendas abivallavanem Riina Allik Saarte Häälele, et kohalik omavalitsus peab piirmäära kehtestamisel arvestama oma võimalusi ja eelarvet. Ning et piirsumma aitab hooldekodukoha eest tasumisel kaasa, aga ei pea seda katma sajaprotsendiliselt.

Kuna õiguskantsler Ülle Madise on teist meelt ja selgitas oma seisukohta ka Saaremaa vallale saadetud märgukirjas, lubas vallavalitsus piirmäära üle vaadata ja võimalusel tõsta. Oleks ju õiglane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles