juhtkiri Kas jää hakkab liikuma?

Saarte Hääl
Copy
Leivakombinaadi hoone Kohtu tänaval meelitab igasugu huvidega rahvast.
Leivakombinaadi hoone Kohtu tänaval meelitab igasugu huvidega rahvast. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vana leivakombinaadi hoone kõrgub Kuressaares Kohtu tänaval kui koletu koloss. Sõna "tondiloss" sobib selle räämas ja lagunenud ehitise kohta lausa suurepäraselt.

Ometi on arendaja ja muinsuskaitseameti vahel aastaid kestnud pingpongimäng – omanik soovib inetu hiiglase maatasa lõhkuda ning uued ja ilusad elamud asemele ehitada, muinsuskaitseamet nõuab aga, et vana leivaka keskne osa, enne Teist maailmasõda rajatud veskihoone tuleb iga hinna eest säilitada.

Kohtumisel Saaremaa vallavolikogu linnakodanikukomisjoniga kinnitas muinsuskaitseameti inspektor siiski, et tegelikult leidub ka alternatiive: hoonekompleksi neid osi, mis praegu on määratud lammutamisele, võiks käsitleda kui rekonstrueeritavaid. Mis tähendab, et nende asemele saaks ehitada praeguses mahus, aga moodsas võtmes pinnad. Vana veskihoone peab siiski säilima.

Mõttetööd arendajal igatahes jagub. Ükskõik milline saab olema lahendus – peaasi, et vana silma riivav koloss kaoks ja selle asemele kerkiksid hooned, mis vanalinna sobiksid ja pakuksid ka silmailu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles