AJALUGU Külmad maiuspalad läbi aegade ehk Jäätisetootmise lugu Saaremaal

Tõnu Veldre
Copy
Jäätisekast Saaremaa muuseumis: Liina ja Aleksander Järve jäätisemüügikasti udistavad Saaremaa muuseumi direktor Priit Kivi ja piimandusajaloo uurija Arvi Truu.
Jäätisekast Saaremaa muuseumis: Liina ja Aleksander Järve jäätisemüügikasti udistavad Saaremaa muuseumi direktor Priit Kivi ja piimandusajaloo uurija Arvi Truu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuumade ilmadega muutub nõutud kaubaartikliks jäätis. Täna on poe külmlettides ahvatlemas meetrite viisi erinevas pakendis ja maitsega jäätisi ning väiksemad firmad pakuvad käsitööjäätist. Kuid milline on jäätise tootmise ajalugu Saaremaal?

Teejuhiks ringkäigule tutvustamaks Saaremaa jäätisetootmise ajalugu tuli Saarte Häälele Saaremaa piimandusajaloo uurija Arvi Truu.

Maapoisina pärineb tema enda esimene mälestus jäätisest kaugetest 1950-ndatest aastatest, kui nad poistega jalgratastel Leisist linna laulupäevale tulid ja siis pärast muuseumis käimist pargist jäätist ostsid.

Tagasi üles