SUVISED OHUD KODUS Õnnetus tulles ei hüüa, aga vedelema jäänud ravim või nikotiinipadi küll

ÕMBLEMIST JA SIDUMIST ÜKSJAGU. Arstitudeng Eva Haavel soovis oma õpingute kirurgia ja erakorralise meditsiini praktika ajal olla just koduhaiglas, kus on võimalik juhendajate pilgu all palju ise tegutseda ja veeta aega idüllilisel kodusaarel. Ülejäänud aasta praktiseerib Eva välismaal.
ÕMBLEMIST JA SIDUMIST ÜKSJAGU. Arstitudeng Eva Haavel soovis oma õpingute kirurgia ja erakorralise meditsiini praktika ajal olla just koduhaiglas, kus on võimalik juhendajate pilgu all palju ise tegutseda ja veeta aega idüllilisel kodusaarel. Ülejäänud aasta praktiseerib Eva välismaal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saarte Hääle juunikuu terviseloos oli teemaks suvine esmaabi. Kuna suvel juhtub palju õnnetusi just lastega, kes kodus puhkavad, on esmaabist veelgi olulisem osata õnnetusi vältida või vähemalt ennetada. Millised ohud varitsevad lapsi kodus?

Üks kõige sagedamini esinev trauma, mis lastega suvel kodus juhtub ning mille puhul ise alati esmaabi anda ei saa, on batuudiõnnetus. Hoolimata sellest, et ohutusreeglid on kirjas batuudi kasutusjuhendis ja vaatamata sagedasele teemapüstitusele arstide poolt satub nii saarel kui mandril traumapunkti endiselt tihti lapsi, kes kurdavad batuudil hüppamise järel valu kaelas, on kukkunud endal lõualuu paigast või kelle mõni jäse lihtsalt enam ei liigu.

Batuudiõnnetuste vältimiseks peab seda kasutama kindlasti vaid üks laps korraga.
Batuudiõnnetuste vältimiseks peab seda kasutama kindlasti vaid üks laps korraga. Foto: Erakogu
Tagasi üles