Juhtkiri Julmurid meie seas

Copy
Krokodill Kustit Saaremaa loomaaias enam uudistada ei saa.
Krokodill Kustit Saaremaa loomaaias enam uudistada ei saa. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Alles eelmisel nädalal tutvustas Saaremaa Zoo oma külastajatele uut asukat, pisikest krokodilli Kustit. Ei läinud nädalatki, kui loomake suri. Verevalum peas viitas tõsiasjale, et keegi oli Kustit kas väga kõvasti torkinud või talle kiviga pähe visanud.

Loomaaed on koht, kus käiakse selle asukaid vaatamas. Saaremaa Zoos on võimalik ka loomi toita ning paitada ja sügada. Seda aga tohib teha ainult sellisel juhul, kui loom seda tõesti soovib. Looma või linnu tähelepanu äratamiseks teda kividega pilduda ja millegagi sudida – see ei ole aktsepteeritav käitumine.

Kahjuks leidub neid inimesi, kes iseennast kõige tähtsamaks peavad ning kes tahtmatult või lausa tahtlikult loomadele/lindudele haiget teevad. Mida arvata lapsevanemast, kes laseb oma võsukest linnu või looma pihta kiviga visata või koguni soovitab seda? Tegemist saab olla ainult kas julma või rumala inimesega.

Pole ime, kui selliste vanemate lastestki saavad täiskasvanud, kes suhtuvad teistesse elusolenditesse samamoodi nagu nende vanemad – nagu asjadesse. Seda enam, et paljud tänapäeva lapsed ja isegi täiskasvanud on loodusest nii võõrdunud, et ei tea looma nähes, kuidas temaga tohib käituda ja kuidas mitte.

Julmureid on meie keskel alati elanud ja ilmselt elab ka tulevikus. Küll aga saame kõik kellegi lubamatut käitumist nähes sellele lõpu teha.

Märksõnad

Tagasi üles